Nieuws

Google wordt verplicht zoekresultaten wereldwijd te verwijderen

In Canada verloor de zoekgigant een rechtszaak die verstrekkende gevolgen kan hebben.

Moet Google in de toekomst zelf censuur toepassen? Als het van het Canadese Supreme Court afhangt, de hoogste rechtbank van het land, wel. Dat heeft namelijk een uitspraak bevestigt van een rechtbank in de provincie British Columbia, dat besliste dat Google bepaalde domeinen en websites wereldwijd moet verwijderen uit zijn zoekindex. Het Supreme Court volgde die beslissing met zeven stemmen tegen twee.

Kopieergedrag

De zaak vloeide voort uit de rechtszaak waarin Google het opnam tegen Equustek, een plaatselijk bedrijf dat een concurrent beschuldigde van het kopiëren van een van haar producten om het vervolgens te verkopen als een nieuw, origineel product. Equustek won de zaak omdat de concurrent in kwestie ‘schuld bekende’ door het land te ontvluchten.

[related_article id=”216234″]

Daarop eiste het bedrijf dat Google alle zoekresultaten naar de concurrent verwijderde, wat het zoekbedrijf vrijwillig deed, maar alleen voor Canada. In de rest van de wereld bleven de zoekresultaten gewoon bewaard. Het gerecht van British Columbia beval daarna dat de zoekresultaten wereldwijd verwijderd moeten worden, wat Google op zijn aanvocht.

Vrije meningsuiting

Een van de rechters noemde Google een bepalende speler in de schade die Equustek opliep. Daarnaast meent het Hof dat de uitspraak geen inbreuk pleegt op de vrijheid van meningsuiting of waarden. Het wijst erop dat het net verboden is om de verkoop van illegale goederen te faciliteren. En aangezien het internet geen grenzen kent, moet een dergelijke uitspraak wereldwijd gevolg krijgen.

De uitspraak kent zowel voor- als tegenstanders. De ene noemt het een overwinning voor de rechten van makers, zij die iets uit de grond stampen, terwijl de andere erop wijst dat Canada probeert om wereldwijd iets te verbieden wat in andere landen misschien wel legaal is, waardoor Canada zijn boekje te buiten gaat. Er is voorlopig geen reactie van Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business