Leer de juiste programmeertaal en je vindt erg gemakkelijk een job. IEEE maakt een lijst met de populairste talen, die je helpt bij het kiezen van de juiste programmeertaal.

Advertentie

IEEE Spectrum publiceert voor de vierde keer een lijst met de populairste programmeertalen. Aan de hand van deze lijst kan je achterhalen welke taal je best leert voor een bepaalde toepassing. Python is bijvoorbeeld ideaal voor eenieder die internet- en computerprogramma’s wil schrijven, terwijl je bij C terecht kunt voor mobiele en embedded toepassingen.

Algemeen klassement

Python is de voorbije jaren steeds populairder geworden en springt van de derde naar de eerste plaats in  de algemene ranking. C, Java, C++ en C# maken de top vijf in deze lijst compleet. De eerste drie van deze talen halen telkens een score van boven de 95, terwijl C# een stukje achterop hinkt met slechts 88,6 punten. Het gat tussen C++ en C# is de grootste die we in de hele lijst kunnen terugvinden.

De top tien wordt verder compleet gemaakt door R, JavaScript, PHP, Go en Swift. Swift, de programmeertaal van Apple, weet zich voor het eerst een weg te banen naar de top tien met 75,3 punten. Deze stijging gaat ten koste van Object-C, de voorganger van Swift, die naar de 26ste plaats is gezakt. Ook Ruby, een programmeertaal die voorheen erg populair was, zakte dramatisch, waardoor de top tien enkele nieuwkomers kan verwelkomen.

Job

Welke programmeertaal je best leert, is afhankelijk van de toepassing die je voor ogen hebt. IEEE heeft een handige interactieve lijst, waarbij je uit verschillende rankings en taaltypes kan kiezen. Voor web- en computertoepassingen is Python de taal die je moet kiezen, terwijl liefhebbers van mobiele producten bij C of Java terecht kunnen. Voor embedded producten zijn C en C++ de talen die je kan overwegen.

Opvallend aan de verschillende lijstjes is dat C en zijn varianten steeds ergens bovenaan prijken. Wie één van deze talen onder de knie heeft, kan erg uiteenlopende programma’s maken, wat je kans op een job verhoogt. Java doet het echter in de joblijst net iets beter. Deze taal krijgt in de ranking 100 punten, terwijl C en Python het met 99,3 punten moeten stellen. C++ en Javascript ronden de top vijf in de joblijst af met respectievelijk 92,6 en 90,2 punten.

Advertentie