Nieuws

Populariteit Ethereum schiet bitcoin voorbij

Ethereum is voor het eerst populairder dan bitcoin. Het grotere transactievolume vertaalt zich nog niet in een koersstijging maar is veelbelovend voor de toekomst van de technologie.

In het begin van deze week zijn er voor het eerst meer transacties gebeurd op het publieke Ethereum-netwerk dan op bitcoin. Het transactievolume van Ethereum flirt al een tijdje met dat van het bekendere bitcoin maar nu pas lijkt de inhaalbeweging finaal een feit. Hoewel de populariteit van Ethereum zich nog niet meteen laat voelen in de koers van de Ether, is ze wel goed nieuws voor de toekomst van de blockchaintechnologie zelf.

Ethereum is immers geen concurrent voor bitcoin. Bitcoin is een digitale munt die gebruik maakt van de blockchaintechnologie, Ethereum is een blockchain die voor veel meer dan geld alleen gebruikt wordt. Ontwikkelaars kunnen erg eenvoudig applicaties bouwen bovenop de publieke Ethereum-blockchain. Die dient dan als veilig logboek zonder dat je zelf een blockchain moet uitrollen. De toepassingen hoeven helemaal niets met geld te maken te hebben. De Ether-munt die achter Ethereum schuilt, kan je meer als een soort token zien waarmee applicaties hun toegang tot de publieke Ethereum-ketting betalen. Ethereum is op die manier een drijfveer voor de implementatie van smart contracts.

Ethereum lijkt goed en wel gelanceerd te zijn. (via Bitinfocharts)

Waar bitcoin een boeiend experiment in digitaal geld is, kan je Ethereum dus meer zien als een eerste brede toepassing van de blockchaintechnologie in allerhande praktische scenario’s. Onder andere Microsoft bouwt bijvoorbeeld verder op Ethereum. Het transactievolume toont aan dat de technologie stilaan naar waarde wordt geschat.

Waarom de koers van de Ether nog niet mee de hoogte in is gevlogen, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk heeft de tijdelijk erg hoge koers van bitcoin daar iets mee te maken. Geldgewin terzijde zien we vandaag opnieuw een teken aan de wand voor een toekomst waarin de blockchain alomtegenwoordig wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business