Nieuws

Domino’s levert pizza met zelfrijdende wagen

De pizzaketen slaat de handen in elkaar met Ford en stuurt autonome auto's de Amerikaanse wegen op die de Italiaanse lekkernijen leveren.

Zelfrijdende wagens lijken nog een ver-van-ons-bedshow, maar binnen enkele jaren mogen we de eerste robocars op onze wegen verwachten. Naarmate de technologie volwassener wordt duiken ook steeds meer toepassingen op. Naast zelfrijdende taxi’s en racewagens willen Domino’s en Ford nu in een nieuwe samenwerking pizza’s aan deur brengen, zonder dat ze daarvoor een chauffeur hoeven in te schakelen. Het project vindt plaats in de Verenigde Staten, zo meldt The Verge, en is vooral een experiment om te kijken hoe mensen op autonome wagens reageren.

Onderzoek

Niet iedereen kan zich inschrijven om mee te doen aan het onderzoek: een aantal mensen zijn willekeurig geselecteerd in Michigan. In plaats van een doodnormale bestelling te doen, kunnen zij ervoor kiezen dat een Ford Fusion Hybrid hun Italiaanse delicatesse levert. Nadien kunnen ze hun levering op de app van Domino’s volgen en krijgen ze een unieke code toegestuurd. Daarmee kunnen ze een verwarmde box in de auto openen waar hun pizzadoos in steekt.

De auto’s rijden op eigen houtje, maar aan boord zullen wel enkele onderzoekers aanwezig zijn om de veiligheid van de klant te garanderen. Volgens Sherif Marakby, vice-president bij Ford, is de technologie nog niet helemaal klaar om de wagens zonder chauffeur de baan op te sturen. “Dit onderzoek dient vooral om te kijken hoe mensen op zelfrijdende wagens reageren. De verdere ontwikkeling van autonome wagens baat bij deze samenwerking, dus we zijn van plan om nog meer soortgelijke projecten in de toekomst te starten.”

[related_article id=”213706″]

Tegen 2021 wil Ford zelfrijdende wagens op de markt brengen. In februari maakte het traditionele automerk bekend dat het een miljard dollar zou investeren in de AI-startup Argo AI. Dankzij dergelijke overnames kunnen klassieke autofabrikanten expertise verkrijgen over de autonome autotechnologie. Neem hierbij hun jarenlange ervaring in grootschalige autoproductie en je begrijpt waarom Ford leider is in de race naar autonome wagens.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business