Nieuws

Apples verjaardagstelefoon gedoopt tot iPhone X: nieuwe details gelekt

Door een gelekte bètaversie van iOS 11 worden we bestormd met nieuwe informatie. Zo kan de 'iPhone X' 4K-beelden aan 60 FPS schieten en krijgt zijn processor zes rekenkernen.

Morgenavond onthult Apple zijn nieuwe iPhones. Fans van het populaire smartphonemerk hoeven alvast niet op hun honger te zitten: we worden naar goede gewoonte gevoed door een vracht aan geruchten. Een rand-tot-randontwerp, het verdwijnen van de fysieke thuisknop en een 3D-scanner: collega Nina somde alle geruchten voor je op.

[related_article id=”218403″]

Het weekend voor Deadline Day maakt de geruchtenauto nog een laatste pitstop: vrijdagavond plaatste Apple per ongeluk een bètaversie van iOS 11 online. Het gaat om een versie die normaal pas na het Apple-event mocht uitgebracht worden. We lijstten op wat we wijzer zijn geworden.

iPhone X

Gedaan met speculeren over de naam van de nieuwe iPhone; uit het stukje uitgelekte code van iOS 11 blijkt dat het nieuwe vlaggenschip van Apple de naam iPhone X krijgt. Dat ontdekte de programmeur Steve Throughton-Smith die het nieuwtje wereldwijd per tweet verspreidde. Daarnaast onthult de code ook de namen van de twee opvolgers van de iPhone 7 (naast het verjaardagsmodel): de iPhone 8 en 8 Plus. De 7s en 7s Plus worden dus overgeslagen. Een opmerkelijke keuze, aangezien Apple al jaren pas een nieuw cijfer geeft na een s-upgrade.

Zes rekenkernen

Onder de motorkap zou voortaan een processor steken met geen vier, maar zes cores. De A11 Fusion-chip combineert vier high performance cores met twee energievriendelijke rekenkernen. De nieuwe iPhone belooft een pak krachtiger te worden dan zijn voorganger, maar het is nog afwachten geblazen naar de uiteindelijke kloksnelheid.

Een andere primeur voor de iPhone 8 is draadloos laden. Het is de eerste keer dat Apple deze functie in een iPhone integreert. Draadloos laden was al mogelijk met de Apple Watch, en is al enkele jaren te vinden bij Androidsmartphones. Ook bevestigt de code dat de iPhone X een gezichtsscanner krijgt, onder de noemer ‘Face ID’. Wegens het verdwijnen van de homeknop is er immers geen ruimte meer voor een vingerafdrukscanner. Met de gezichtsscanner zou het scherm ook niet automatisch dimmen als je er blijft naar kijken.

4K-beelden aan 60 FPS filmen

De nieuwe camera van de iPhone X zal zeker menig filmfanaat bekoren. 4K? Check. 60 FPS? Dubbelcheck. De iPhone 7 kan ook 4K-beelden filmen, maar moet dat doen aan 30 frames per seconde. 1080p-filmpjes kunnen geschoten worden aan 240 FPS; het dubbele van zijn voorganger.

Verder krijgt de iPhone X een update voor zijn flitsmodus ‘Portrait Lighting’. Het lijkt hierbij om een verbetering te gaan van de portretmodus die vorig jaar in de iPhone 7 Plus werd geïntroduceerd, die een beter scherptediepte-effect mogelijk maakt. Deze speciale flitsstand komt met een aantal presets: Contour Light, Natural Light, Stage Light, Stage Light Mono en Studio Light.

OLED-scherm

Zoals collega Nina vorige week al schreef, doet Apple afstand van zijn oude LCD-scherm. De nieuwe iPhone krijgt een OLED-scherm, dat veel levendigere kleuren bevat en minder energie vreet dan een LCD-variant. Voor deze amoled-schermen klopte Apple aan bij concurrent Samsung. Het scherm komt met een resolutie van 1.125 bij 2.436 pixels.

Het nieuwe scherm ondersteunt verder True Tone, een schermtechnologie die ook al in de iPad Pro steekt. True Tone past de kleurtinten van het scherm aan op basis van het omgevingslicht.

Weg met de fysieke knoppen

Verder beweren insiders dat er nu onderaan het scherm een virtuele horizontale balk steekt. Die aanpassing betekent dat de fysieke thuisknop zal vervangen worden door een virtueel exemplaar. Als je de balk omhoog swipet ga je naar het homescherm.

Ook de knop aan de zijkant zal niet meer fysiek in te klikken zijn, zoals bij de Home-knop van de iPhone 7. In plaats daarvan komt een multifunctionele ‘zijknop’. Houd je je vinger drie seconden op de toets, dan kan je spraakassistent Siri activeren. Tik je er tweemaal op, dan komt Apple Pay in beeld. Druk je gelijktijdig op de zijknop met de Volume omhoog-toets, dan kan je snel een noodoproep maken. Deze functies kan je helemaal naar eigen voorkeur finetunen.

appleiphoneiPhone 8iphone xmobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals