Nieuws

Nieuwe iPhones kunnen snelladen, maar dat kost je extra

De batterij van de iPhone 8 is kleiner dan die van zijn voorganger, maar ondersteunt voortaan snelladen. Al betaal je daar wel een meerprijs voor.

Er werd geen aandacht aan besteed tijdens de officiële onthulling, maar de nieuwe iPhone 8 en iPhone X ondersteunen voortaan ook snelladen. Het is de eerste keer dat Apple de technologie in zijn smartphones stopt, dus waarom schonken ze er niet meer aandacht aan? Misschien omdat de snellaadtechnologie tegen een meerprijs komt.

[related_article id=”218534″]

De batterijen van de nieuwe iPhones zijn volgens Apple binnen 30 minuten weer met 50 procent opgeladen, op voorwaarde dat je de juiste oplader gebruikt. Apple maakt voor het snelladen gebruik van USB Power Delivery, zo weet 9to5mac. Die technologie maakt deel uit van de USB-C-specificatie, en dus heb je een USB-C-lader nodig om er gebruik van te maken. Zo’n lader wordt evenwel niet standaard meegeleverd bij de nieuwe iPhones.

De iPhone 8 (Plus) en iPhone X werken nog altijd met een Lightning-aansluiting. In de doos vind je dan ook een klassieke Lightning-naar-USB-kabel en een 5W USB-lader. Om van het sneller laden te kunnen genieten, moet je een aparte Lightning-naar-USB-C-kabel en een Power Delivery-compatibele lader aanschaffen.

Extra kosten

Voor de kabel betaal je bij Apple minstens 29 euro. Een compatibele USB-C-lader moet je bij de Macbook-accessoires gaan zoeken en maakt je minstens 59 euro lichter voor een exemplaar van 29W. Apple verkoopt ook exemplaren van 61W en 87W, voor respectievelijk 79 euro en 89 euro. Apple zegt evenwel nergens hoe de verschillende laders de laadsnelheid beïnvloeden. Het is dan ook niet duidelijk of de 50 procent op een half uur geldt voor het goedkoopste 29W-model.

Een snelle rekensom leert dat wie wil kunnen snelladen minstens 108 euro bovenop de aankoopprijs van zijn nieuwe iPhone moet bijleggen. De goedkoopste opties zijn dan 917 euro voor een iPhone 8 64 GB, 1.027 euro voor een iPhone 8 Plus 64 GB of 1.267 euro voor een iPhone X 64 GB. Je kan ook opteren voor een niet-officiële kabel en lader, maar ook de Power Delivery-compatibele laders van andere merken zijn niet zo goedkoop.

Kleinere batterijen

Het is jammer dat Apple de noodzakelijke accessoires niet in de doos meelevert. Autonomie blijft een heikel punt voor smartphones en dat lijkt nog niet snel te veranderen. Apple koos er zelfs voor om de batterijen in zijn nieuwe iPhones kleiner te maken dan die van hun voorgangers. De iPhone 8 en 8 Plus hebben een batterijcapaciteit van respectievelijk 1.821 mAh en 2.675 mAh. Voor de iPhone 7 en 7 Plus was dat nog 1.960 mAh en 2.675 mAh.

Nu is Apple er wel goed in om het batterijleven via software te optimaliseren, waardoor de autonomie op hetzelfde niveau blijft als voorheen, maar een grote verbetering zit er dus niet in. De wetenschap dat je toestel er na een korte laadbeurt weer een halve dag tegenaan kan is dan een geruststellende gedachte.

 

appleautonomiebatterijiphoneiPhone 8iphone xmobielsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals