Microsoft plaatst een hoop tijdelijke bestanden op je pc om de update naar de Fall Creators Update mogelijk te maken. Je kan tot 30 GB aan opslagruimte terugwinnen door een schoonmaak nadien.

Advertentie

Sinds vorige week kan je een nieuwe versie van Windows 10 binnenhalen, de Fall Creators Update. Net als zijn voorgangers komt de update met verschillende verbeteringen voor Microsofts besturingssysteem. De download brengt echter niet alleen nieuwe apps en functie met zich mee. Om de update mogelijk te maken, plaatst Microsoft een boel tijdelijke bestanden op je pc.

Berg rommel

Die tijdelijke bestanden zijn enkel nodig voor het upgradeproces, en blijven nadien als overbodig materiaal op je computer staan. Wanneer je deze bestanden niet actief opruimt, kunnen ze zich opstapelen tot een behoorlijk grote berg rommel. Tot wel 30 GB aan geheugen, zo meldt website BetaNews. Hoeveel opslagruimte je effectief kan terugwinnen door een schoonmaakbeurt zal afhangen van je startpunt. Wie ooit zijn Windows 7-machine heeft geüpgraded naar Windows 10 zal meer op te ruimen hebben dan wie zijn pc met Windows 10 heeft gekocht. Daarnaast voert Windows normaal gezien een regelmatig onderhoud uit waarbij die bestanden opgeruimd worden. Mocht je machine zich om een of andere reden niet van die taak hebben gekweten, dan is er een behoorlijke opslagwinst te halen.

Schijfopruiming

Hoe maak je je pc nu schoon van de resten van de Fall Creators Update en voorgaande? De snelste manier is om via de zoekfunctie op Start naar het ‘schijfopruiming’-menu te zoeken, er met je rechtermuis op te klikken en het als administrator uit te voeren. Klik in het venster op Systeembestanden opschonen.

schijfopruiming

 

Het programma zal berekenen hoeveel opslagruimte het kan vrijmaken. Vink in de lijst met te verwijderen bestanden het onderdeel Upgradelogboekbestanden van Windows aan en Tijdelijke Windows-installatiebestanden. Klik op OK om de schoonmaak uit te voeren.

Om te voorkomen dat je bij de volgende update weer tijdelijke bestanden manueel moet opruimen, heeft Windows 10 een ‘slim opslaan’-functie die automatisch ruimte vrijmaakt. Je activeert deze optie door in de Instellingen naar systeem te gaan en vervolgens Opslag te selecteren. Schuif de schakelaar bij Slim opslaan naar aan.


2 REACTIES

  1. Echt wel aangeraden het opruimen van de windows update op geregelde tijdstippen te doen. Microsoft zijn updates zijn (zeker op 64 bit systemen) vreselijk groot geworden. Na een paar maanden kan dit snel aantikken tot enkel GB’s. Het verwijderen van al die massa duurt ook lang op trage systemen (en zelfs op snelle computers als het lang geleden is).

  2. Met 1TB of meer HDD opslag op laptop of desktop is dit minder belangrijk. Maar sommige tabletten met slechts 32GB intern flash geheugen zijn niet meer bruikbaar na diverse updates of nog erger na upgrades. Het OS laat zich nog steeds niet op bijgeplaatste micro-SD kaarten installeren, zelfs een hele reeks met Windows meegeleverde apss laten dat niet toe. In die zin is de aanschaf van een tablet meer en meer een miskoop geworden voor vele gebruikers. Eigenlijk voelen die zich bekocht. En terecht mijn inziens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here