Nieuws

Mastercard dient patentverzoek in voor eigen blockchain

Mastercard heeft een eigen blockchainsysteem op poten gezet en is nu klaar om dat formeel te laten beschermen.

Kredietkaartbedrijf Mastercard heeft gisteren een patentverzoek ingediend voor een ‘methode en systeem voor instant-betaling dat gebruik maakt van vastgelegde garanties’. Een vage omschrijving voor een nieuwe technologie die momenteel sterk in de lift zit: blockchain.

Blockchain

Mastercards patent is online te lezen. Het bedrijf refereert in de titel dan wel niet naar blockchain, maar in de loop van de tekst maakt het bedrijf vrij duidelijk wat de bedoeling is: het wil een betalingssysteem op poten zetten dat gebaseerd is op de principes van de ketentechnologie. Het patent spreekt over een ‘garantie-data’ die opgeslagen wordt in een blockchainnetwerk.

[related_article id=”219815″]

Dat Mastercard bezig is met de ontwikkeling van een eigen blockchain is geen geheim. Enkele weken geleden nog kondigde het officieel aan dat het zijn blockchainvariant zou openstellen voor andere partners.

Mastercards versie van de technologie is niet geheel hetzelfde als deze die voor cryptovaluta als bitcoin worden gebruikt. Bij bitcoin wordt de registratie van een transactie volledig publiek gemaakt en kan iedereen die informatie bekijken als hij of zij dat wil. Het is net die mogelijkheid die het systeem zo transparant en controleerbaar maakt. Mastercard vond het echter iets te open; bij zijn eigen versie is de transactiegeschiedenis enkel te raadplegen voor zij die gebruik maken van het systeem. Volgens het bedrijf zorgt dit nog altijd voor voldoende garanties dat de transacties juist verlopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business