Nieuws

Volkswagen scherpt elektrische plannen aan: meer investeren op kortere tijd

De automaker wil in vier jaar 34 miljard investeren en zo tegen 2025 wereldleider zijn op het gebied van elektrisch rijden.

In september maakte de Volkswagen Groep bekend dat het fors wou investeren in zelfrijdende en elektrische wagens. ‘Roadmap E’ stelde dat alle 300 wagens van de groep op zijn minste één elektrische variant moesten hebben tegen 2030. Een ambitieus plan dat het automerk nog wat strakker schroeft: in een nieuw persbericht kondigt de groep aan andermaal zoveel geld te spenderen in minder dan de helft van de tijd.

[related_article id=”218492″]

Terwijl het eerst 20 miljard euro wou investeren tussen nu en 2030, wordt dat er 34 miljard euro tegen 2022. Het geld gaat niet integraal naar autonoom en elektrisch rijden, maar ook naar ‘digitalisering en nieuwe mobiliteitsdiensten’. Daarnaast wil het ook nog eens 50 miljard euro stoppen in de aanschaf van accu’s. Tegen 2025 wil ze wereldleider worden op het gebied van elektrisch rijden. “We gaan de auto opnieuw uitvinden”, zei CEO Matthias Müller in een toelichting.

De beslissing kan er wel voor zorgen dat er bespaard moet worden in andere onderdelen van het bedrijf, omdat de automaker de kapitaaluitgaven wil terugschroeven naar 6 procent van de omzet. Financieel directeur Frank Witter onderstreept wel dat het concern financieel erg gezond is, ondanks de kosten van het dieselschandaal.  De productie van elektrische auto’s voor de Europese markt zal plaatsvinden in de Duitse fabriek in Zwickau.

Volkswagen is niet het enige automerk in eigendom van de groep, ook Audi, Porsche, Lamborghini en Skoda krijgen elektrische modellen. Op lange termijn wil de automaker wagens met een klassieke verbrandingsmotor helemaal uit zijn fabrieken verbannen.

Niet enkel Volkswagen

Volkswagen is niet de enige autofabrikant die zichzelf streefdoelen met betrekking tot elektrische wagens oplegt; ook Mercedes Benz stapt af van brandstofvoertuigen. De autofabrikant wil tegen 2022 elektrische varianten van al zijn wagens aanbieden. Ook wil het merk zijn populaire SmartCar-reeks volledig elektrisch maken tegen 2020.

[related_article id=”216468″]

Volvo is een ander automerk dat volledig elektrisch wil gaan. De automaker zegt dat al zijn auto’s elektrisch of hybride zijn binnen twee jaar. Jaguar is daarentegen van plaan om een elektrische aandrijving in al zijn wagens te steken tegen 2020 en verschillende landen hebben al aangegeven in de toekomst brandstofwagens te verbieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business