Nieuws

Uber plaatst order voor 24.000 zelfrijdende Volvo’s

Taxiplatform Uber bestelt 24.000 XC90's bij Volvo. De wagens moet de kern vormen van Ubers zelfrijdende vloot van taxi's.

“De autosector wordt momenteel door elkaar geschud door technologie en Volvo Cars kiest ervoor om een actieve rol te spelen in die disruptie”: zo motiveert CEO Håkan Samuelsson Volvo’s nieuwe overeenkomst met Uber. De autobouwer zal de komende jaren 24.000 wagens leveren aan het taxiplatform. Uber wil met de voertuigen een zelfrijdende taxidienst aanbieden.

Volvo XC90

Uber plaatste specifiek een order voor de Volvo XC90, een wagen die momenteel in ontwikkeling is en vanaf 2019 beschikbaar zou moeten zijn. Volvo integreert belangrijke technologieën voor autonoom rijden in het basismodel van de XC90, waarop Uber verder kan bouwen met zijn eigen soft- en hardware om de wagens zelfrijdend te maken. De wagens die Uber krijgt zijn geen standaard XC90’s: de voertuigen zijn in samenwerking met ingenieurs van Uber ontwikkeld.

Beide bedrijven onderhielden al langer een samenwerking; die overeenkomst wordt nu versterkt. “Dit nieuwe akkoord zet ons op het pad om een massa-productie van zelfrijdende wagens op schaal op te zetten,” zo verklaart Jeff Miller, Hoofd Auto Alliances bij Uber.

Controverse

De focus op zelfrijdende technologie is niet de enige manier waarop Volvo vernieuwingen in de sector tackelt. De Zweedse autobouwer kondigde eerder dit jaar aan dat het vanaf 2019 enkel nog hybride of elektrische wagens zou produceren. Het bedrijf wil tegen 2021 zijn eerste zelfrijdende auto op de markt brengen.

Uber hoopt nog sneller met een eigen autonome vloot uit te pakken. Het bedrijf voert momenteel tests op de baan uit met zijn zelfrijdende software, maar zoals bij zowat alles wat Uber onderneemt is ook hier de controverse niet ver weg. Uber moest zijn initiële test stopzetten omdat het niet de juiste vergunningen had aangevraagd, kwam in het nieuws omdat de zelfrijdende wagens door het rood reden en een ongeval veroorzaakten, en vecht momenteel een rechtzaak uit tegen Google waarbij die laatste stelt dat Uber belangrijke delen van zijn zelfrijdende software gestolen heeft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business