Microsoft

In 2015 hoopte Microsoft in twee jaar tijd de kaap van 1 miljard toestellen te ronden. Omdat Windows 10 Mobile geen succes werd, schroefde het bedrijf dat streefdoel vorig jaar terug.

Windows 10 draait op ongeveer 600 miljoen apparaten. Satya Nadella, de CEO van Microsoft, maakte die cijfers bekend tijdens zijn jaarlijkse bijeenkomst met aandeelhouders, zo schrijft GeekWire. De cijfers liggen in de lijn der verwachtingen. Nochtans beloofde het concern in 2015 dat de software tegen eind dit jaar zou draaien op 1 miljard actieve systemen, maar vorig jaar besefte de reus uit Redmond reeds dat het die belofte niet zou kunnen waarmaken.

Stoutmoedige doelstelling

Toen Windows 10 het levenslicht zag, hoopte de technologiegigant dat zijn besturingssysteem in twee jaar tijd de weg zou vinden naar een miljard apparaten. Die doelstelling werd in 2015 opgesteld, maar een jaar later verwees het die stoutmoedige uitspraak al naar de prullenmand. Vorig jaar gaf Windows Vice-president Yusuf Mehdi toe dat het zijn streefdoel niet ging halen. “We zijn blij met de vooruitgang tot nu toe, maar vanwege het herfocussen van onze telefoon-hardware afdeling zal het langer duren voor ons om de kaap van 1 miljard actieve toestellen te ronden.”

 

Het was topman Terry Myerson die de oorspronkelijke doelstelling wereldkundig maakte tijdens Build 2015. Hij stelde indertijd dat die 1 miljard allerlei toestellen zouden omvatten: desktops, laptops, tablets, smartphones, Xbox-consoles, conferentiesystemen, de Hololens en diverse IoT-toepassingen. Maar het grootste aandeel van die 1 miljard zou toch uit de gangbare toestellen bestaan: pc’s, tablets en smartphones. Het is die laatste groep die roet in het eten heeft gegooid.

Boosdoener: Windows Phone

 

Het mobiele besturingssysteem kon geen potten breken. Windows 10 Mobile kon rekenen op een (schaars) aantal fans, maar dat bleek niet genoeg om het OS te redden. Vorige maand gaf Microsoft Windows 10 Mobile de officiële doodsteek: nieuwe features komen er niet meer, maar bug- en beveiligingsupdates blijven verschijnen. Cedric pende enkele argumenten neer waarom het mobiele OS niet kon doorbreken. Ondanks het stilvallen van de ontwikkeling bij Windows 10 Mobile kondigde Wileyfox vorige week een smartphone aan met het besturingssysteem aan boord, die volgende week op de markt verschijnt.

Ondertussen groeit Windows 10 gestaag verder. In mei waren er een half miljard apparaten die werkten met Windows 10, in september 2016 waren dat er 400 miljoen.

3 REACTIES

  1. Tja, iedere nieuwe niet Apple PC heeft Win10 aan boord. Zo is het gemakkelijk!
    En daarbij… Microsoft heeft toch niet te klagen zeker? Moeten ze nu echt overal inzitten?
    Iedereen moet leven is mijn motto.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here