Nieuws

Eerste Windows-laptops met ARM-chip: lange batterijduur als troef

HP en Asus presenteerden een hybridetoestel met een Snapdragon 835. Hun batterij zou een volledige dag meegaan.

Asus en HP hebben op de Qualcomm Snapdragon Tech Summit de eerste laptops met een Snapdragon 835 gepresenteerd. Op deze jaarlijke hoogmis van de chipbakker presenteert Qualcomm naar goede gewoonte zijn laatste technologische snufjes. De Asus NovaGo is een hybride met een omklapbaar scherm, terwijl de HP Envy x2 een tablet is met een afneembaar toetsenbord.

[related_article id=”210300″]

De Snapdragon 835-SoC vinden we ook in de meeste Android-topsmartphones zoals de OnePlus 5, HTC U11, Google Pixel 2 en LG V30. Nu maakt deze chip zijn intrede in laptops. Dankzij x86-emulatie krijg je een volledige Windows 10-ervaring en een dramatisch langere accuduur: de 2-in-1-toestellen met een ARM-chip moeten het een dag lang volhouden op een volle batterij, aldus Microsoft. Ook staan ze voortdurend standby, zodat je altijd meldingen kan ontvangen en de toestellen binnen de seconde kan activeren. Volgens Cedric is Windows 10 op ARM een godsgeschenk voor de laptopmarkt.

Asus NovaGo

De Asus NovaGo is een hybridetoestel met omklapbaar scherm. Het paneel is 13,3 inch groot en hanteert een Full HD-resolutie. Er komen twee uitvoeringen: eentje met 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslagruimte voor 599 dollar en een duurdere variant met 8 GB RAM en 256 GB opslag voor 799 dollar. Je kan verder een nanosim of e-sim erin stoppen en verbinding maken met het internet via een ingebouwde LTE-modem.

Een exacte datum gaf het bedrijf nog niet prijs, maar waarschijnlijk komt de NovaGo dit jaar nog op de markt. Of hij naar België komt (en voor welke prijs) is eveneens nog niet bekend, maar hij komt zeker naar Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

HP Envy x2

HP betreedt de ARM-markt met de Envy x2. Zijn scherm is 12,3 inch groot met een Full HD-resolutie. Net als bij de NovaGo komen er meerdere uitvoeringen tot 8 GB RAM en 256 GB opslag. Wanneer exact en voor welke prijs hij verschijnt weten we niet, maar normaal ligt hij in het voorjaar van 2018 in de schappen.

Beide laptops zullen draaien op Windows 10 S, maar je kan gratis upgraden naar Windows 10 Pro. Hier kan je het evenement herbekijken. Ook Lenovo zal in de volgende weken een laptop met een ARM-chip presenteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business