Nieuws

Touchpad in HP-laptops bevat keylogger

Een stuurprogramma kan mogelijk je toetsaanslagen bijhouden. Het bedrijf voerde ondertussen al een update door om het lek te dichten.

Het stuurprogramma voor het touchpad in een laptop, de Synaptics Touchpad, zou besmet zijn met een keylogger. In het register zou een waarde staan die je toetsaanslagen kan bijhouden. Standaard staat die waarde niet ingeschakeld en vormt er zich geen probleem. Als een kwaadaardige gebruiker deze registerwaarde misbruikt en malware op je systeem loodst, dan kan deze keylogger misbruikt worden om onder meer je wachtwoorden of bankgegevens op te vissen.

[related_article id=”220893″]

Het achterpoortje werd gevonden door gebruiker ZwClose. Op zijn blog legt hij uit hoe hij op dit beveiligingsprobleem uitkwam. Hij zocht een manier om het achtergrondlicht van het toetsenbord aan te passen. Zo kwam hij in het register terecht en zag hij de onveilige registerwaarde staan.

Probleem al opgelost

Ondertussen heeft HP het beveiligingslek al gedicht, volgens Business Insider. De keylogger zou aanwezig geweest zijn in bijna 500 laptops, waaronder de Pavilion-, EliteBook- en de ProBook-familie. HP publiceerde een lijst met getroffen toestellen. Om te controleren of jouw laptop daaronder valt, kan je aan de sticker onderaan het modelnummer controleren.

Of andere merken ook getroffen zijn, is nog niet duidelijk. De Synaptics Touchpad is ook aanwezig op andere laptops, maar het kan zijn dat het probleem zich vormde door een foutieve integratie van het stuurprogramma. Verder onderzoek moet uitwijzen of de schuld bij Synaptics ligt of bij HP zelf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business