De IEEE heeft een tweede reeks richtlijnen klaar om AI’s zich wenselijk te laten gedragen over verschillende culturen en omstandigheden heen.

Advertentie

Steeds meer producten bevatten een vorm van artificiële intelligentie. Vaak voert de software vrij eenvoudige taken uit, waarbij er van ethiek geen sprake is. Eenmaal AI’s even slim als mensen zijn, wordt het echter van groot belang dat deze robots zich correct gedragen. In sommige culturen is het maken van oogcontact onbeleefd, terwijl in andere landen verwacht wordt dat een AI over koetjes en kalfjes praat. Een comité van IEEE zat samen om zich over de ethische kwesties van AI te buigen. Hoe laat je de technologie vreedzaam samenleven met mensen?

Ethiek

De eerste keer dat IEEE richtlijnen publiceerden, kwamen acht comités samen van experts uit alle continenten en met verschillende achtergronden. Nu heeft de Institute of Electrical and Electronics Engineers nieuwe richtlijnen klaar, die werden opgesteld door nog eens vijf extra comités. De verschillende achtergronden van de experts zorgen ervoor dat ze vanuit verschillende invalshoeken naar artificiële intelligentie kijken. De IEEE hoopt het op deze manier mogelijk te maken om AI’s te creëren die zich over heel de wereld wenselijk gedragen.

 

“Het is van cruciaal belang dat we een consensus creëren over hoe deze technologieplatformen menselijke waardes ondersteunen en prioriteren,” vertelt Konstantinos Karachalios, de managing director van de IEEE Standards Association, aan Inverse. “Door dat te doen, overwinnen we de angsten die momenteel geassocieerd worden met AI en kunnen we de potentiele voordelen van autonome intelligente systemen naar de mensen brengen.”

Richtlijnen

In het document staan erg uiteenlopende richtlijnen, waar bedrijven zich aan kunnen houden. De richtlijnen zijn echter niet verplicht. De IEEE probeert met zijn document voornamelijk aan te kaarten waar er allemaal op gelet moet worden bij het creëren van een artificiële intelligentie. Niet alleen mag een AI geen gevaar vormen voor mensen, ook moet de technologie in staat zijn om correct te reageren op mensen. Wie wil er nu een onbeleefde robot?

De richtlijnen van IEEE openen het dialoog omtrent de ethiek van robots. Het is echter aan overheden om deze richtlijnen en regels en wetten te gieten. “We rollen geen formele ethiekregels uit. Dat is niet echt mogelijk,” vindt Raja Chatila van de IEEE. “Het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat elke technoloog geschoold en getraind is om ethische overwegingen te prioriteren bij het ontwikkelen van autonome en intelligente systemen.”

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here