Nieuws

Eerste grafische OS van Apple binnenkort gratis beschikbaar

Je krijgt in 2018 de kans om het allereerste grafische besturingssysteem van Apple te ontdekken. Lisa, de voorloper van macOS, zal gratis te downloaden zijn.

Apples allereerste computer met een grafische interface kostte in 1983 zo’n 10.000 dollar, maar binnenkort kan je gratis het besturingssysteem van de machine herbeleven. Het Amerikaanse Computer History Museum brengt het OS opnieuw tot leven. Besturingssysteem Lisa, vernoemd naar Steve Jobs oudste dochter, was de directe voorloper van Macintosh en een belangrijk programma in de geschiedenis van de computer.

Lisa

Het Lisa project wordt geleidt door ontwikkelaar en curator Al Kossow. Hij liet eind vorige week weten dat de laatste hand wordt gelegd aan het herstellen en converteren van de Lisa code. Het museum doet dit niet alleen. Apple zelf zal de code voor zijn officiële lancering evalueren. Zodra de techgigant zijn fiat heeft gegeven voor het programma, maakt het museum Lisa gratis beschikbaar. Het OS is bijna volledig gerecupereerd, het enige waarvan Kossow vreest dat ze niet zullen kunnen herstellen is de originele spellingscorrectie van de tekstverwerker op Lisa.

Lisa was een scharnierpunt in de geschiedenis van Apple. Een bezoek van Steve Jobs aan Xerox, de leidende computerfabrikant in die periode, zou de inspiratie gegeven hebben voor de geboorte van Lisa. Het was de eerste machine met een grafische user interface, muis en bestandssysteem. Technologisch een grote doorbraak, maar commercieel een flop. Zelfs een reclamefilmpje met Kevin Costner kon de verkoop niet aanjagen. Vooral de hoge kostprijs speelde Lisa te parten. Het falen van de computer zorgde ervoor dat Jobs overschakelde naar het macintosh-team binnen het bedrijf.

Het herstel van het Apple besturingssysteem geeft een inkijk in de eerste echte stappen van computertechnologie naar gebruik voor consumenten. De kans dat je het OS ook op je eigen computer zal kunnen booten is echter klein. Het programma was geschreven voor een heel andere processor dan de huidige Intelchips.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business