Nieuws

Muziekuitgever klaagt Spotify aan wegens auteursrechtinbreuk

Omdat Spotify geen licentiekosten zou betaald hebben voor tienduizenden nummers, riskeert ze een schadevergoeding van minstens 1,6 milljard dollar.

De Amerikaanse muziekuitgever Wixen Music klaagt Spotify aan omdat de streamingdienst voor een aantal artiesten geen licentiekosten zou betaald hebben. Het zou gaan om tienduizenden nummers van onder meer The Doors, The Black Keys, Neil Young, Tom Petty en Rage Against The Machine, zo schrijft The Hollywood Reporter.

[related_article id=”221266″]

Wixen vertegenwoordigt vooral de liedjesteksten van artiesten. Volgens de uitgever wordt tot 21 procent van de 30 miljoen nummers op Spotify aangeboden zonder dat ze daar de licentie voor hebben. Als dit statement klopt, zou de streamingdienst geen royalties betalen op ongeveer 6,3 miljoen nummers. De muziekuitgever eist minstens 1,6 miljard dollar aan misgelopen inkomsten voor de artiesten en daarbovenop nog een schadevergoeding. Het zou dus neerkomen op ongeveer 125.000 euro per liedje.

Niet de eerste keer

Spotify heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. Het is niet de eerste keer dat Wixen Music en Spotify in de clinch gaan. Vorig jaar werd Spotify ook aangeklaagd door verschillende artiesten voor auteursrechtenschending. Spotify wou als minnelijke schikking 43 miljoen dollar betalen aan de songwriters David Lowery en Melissa Ferrick, maar volgens Wixen Music was deze schadevergoeding te laag waarop de aanklagers alsnog naar de rechter stapten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business