Nieuws

Linux-pionier bouwt Android-kloon die je privacy beschermt

Ontwikkelaar Gaël Duval is het beu om zijn data te delen met Google en wil een alternatief bouwen voor Android waarbij dat niet hoeft: Eelo. Het OS zit momenteel in de bètafase.

Android krijgt er een nieuw broertje bij: Eelo. Eelo is een initiatief van de Franse ontwikkelaar Gaël Duval, die zijn sporen in de sector heeft verdiend als het brein achter Mandrake Linux. Duval wil een alternatief voor Android creëren waarbij je geen privacy moet opofferen.

LineageOS

[related_article id=”219165″]

Eelo is niet de eerste poging om een alternatief voor Android te creëren. Omdat het besturingssysteem open is, hebben al wel meer ontwikkelaars zich aan die taak gewaagd. Denk bijvoorbeeld aan CyanogenMod, dat een paar jaar geleden een klein aandeel kon uitbouwen op de smartphonemarkt. Deze Androidvariant was onder andere te vinden op de eerste OnePlus-modellen. Cyanogen kwam echter in financiële moelijkheden terecht. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat de ontwikkelaars achter het systeem opnieuw moesten beginnen: het besturingssysteem kreeg een doorstart onder de naam LineageOS.

Eelo verschilt in enkele opzichten van Cyanogen. Duval stelt dat hij niet van plan is om winst te maken op het OS, voor hem is het besturingssysteem een non-profit project “voor het algemeen belang”. Hij zal daarbij verder bouwen op LineageOS, de fork van CyanogenMod. Duval stelt dat hij verschillende alternatieven heeft overwogen en onder andere ook nadacht om Firefox OS te gebruiken in plaats van Android, maar uiteindelijk koos hij voor Android omdat het de gebruiksvriendelijkheid van Eelo zal verhogen.

Googlevrij

De basis zal LineageOS zijn, maar Duval zegt dat hij het systeem nog behoorlijk zal moeten polijsten om het als een echt Googlevrij alternatief tegenover Android te plaatsen. Een van de belangrijkste obstakels die hij zal moeten oplossen is om Google volledig uit het systeem te verwijderen, zowel de Google Play Store als de Google Services. Dat vraagt om diepgaande ingrepen in het bestaande OS, want ondanks zijn alternatieve ontwikkeling biedt LineageOS nog altijd de Google Play Store en bijhorende diensten aan. Als een alternatieven voor Googles browser en zoekmachine denkt Duval aan het gebruik van Qwant en DuckDuckGo. Maar hij is hier ook realistisch in: “in sommige gevallen zal Google nog steeds de beste resultaten geven.” Eelo zal je niet tegenhouden om van zoekmachine te veranderen.

Duval heeft een kickstarter online gezet om zijn project te financiëren. Er is een bètaversie klaar van het systeem, maar dat kan nog verdere afwerking gebruiken. Het huidige doel is om minstens 100.000 dollar te verzamelen, wat al voor 60 procent gelukt is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business