Nieuws

Start-up ontwikkelt auto met gigantische boordcomputer

Weg met dat kleine dashboardscherm. De boordcomputer in de elektrische wagen van Byton is maar liefst 1,25 meter breed.

Twee decennia geleden gaven dashboardschermen enkel een klok en radio weer. Vandaag bevatten boordcomputers heuse entertainmentsystemen. De Chinese startup Byton – geleid door voormalige medewerkers van BMW en Nissan – trekt dit concept nog verder. Het bedrijfje ontwikkelt namelijk een auto met een touchscreen op het dashboard dat maar liefst 1,25 meter breed is.

Dat maakte de autofabrikant bekend tijdens een persconferentie op technologiebeurs CES. De wagen krijgt voorlopig de naam Byton Concept en zou de vorm aannemen van een SUV. Naast de boordcomputer zou er ook nog een touchscreen op het stuur zelf zitten, waar onder meer een GPS op kan weergegeven worden. Naast de touchscreens is de auto ook te bedienen met stemcommando’s – dankzij ondersteuning voor Alexa – en handgebaren die opgevangen worden door een sensor.

Sciencefiction-wagen

Ook zal deze wagen 5G ondersteunen en zo een voortdurende internetverbinding hebben. Naast het streamen van muziek zou je er ook bijvoorbeeld een film op kunnen bekijken, maar deze functie zou enkel werken als de auto stil staat. Als de wagen helemaal zelfrijdend wordt, zal een software-update deze beperking opheffen.

[related_article id=”217826″]

Wat nog opvallend is, is dat de Byton Concept geen achteruitkijk- en zijspiegels heeft. In plaats daarvan zitten er twee camera’s op de zijkanten en achterkant van de auto, waarvan de beelden op het dashboard worden getoond. Deuren worden ontgrendeld door een cameraatje met gezichtsherkenning. Deze elektrische wagen zou minstens 400 kilometer kunnen rijden op één batterijlading. Een duurder model moet dit cijfer zelfs opkrikken naar 520 kilometer.

De auto zou in 2019 in productie gaan voor een instapprijs van 45.000 dollar. Byton verwacht dat hij tegen dan al deels zelfrijdend is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business