Nieuws

AMD kondigt nieuwe Threadripper- en Ryzen-chips aan

Tijdens CES kondigt AMD zijn vernieuwde line-up aan. Nieuwe Threadrippers, Ryzen-APU’s en Zen-chips loeren om de deur.

AMD onthult tijdens CES zijn chipplannen voor de komende jaren. Het bedrijf kondigt een nieuwe generatie Threadripper aan, een Zen 2- en Zen 3-chip en nieuwe Ryzen-APU’s. Met deze nieuwe producten hoopt het bedrijf zijn reputatie als fabrikant van snelle chips weer op te bouwen.

Ryzen-chips

AMD lanceert twee nieuwe budgetchips voor gaming-pc’s. De Ryzen 3 2200G heeft vier rekenkernen, een basissnelheid van 3,5 GHz en een maximumsnelheid van 3,7 GHz. Verder bevat de chip acht Compute Units. De Ryzen 3 is beschikbaar vanaf februari en kost 99 dollar.

Verder kondigt AMD de Ryzen 5 2400G aan. Deze chip heeft eveneens vier rekenkernen en komt met een basiskloksnelheid van 3,6 GHz. Deze snelheid kan je opdrijven naar 3,9 GHz. De chip bevat elf Compute Units en kost 169 dollar. De Ryzen 5 kan je vanaf februari kopen voor 169 dollar.

Zen+

AMD biedt binnenkort eveneens een nieuwe versie van zijn Ryzen-CPU aan: de Zen+. Deze chip is beschikbaar vanaf april en maakt gebruik van een nieuw 12 nm-bakproces. AMD geeft weinig details vrij over de CPU, meer vertelt wel dat de chip een hogere kloksnelheid heeft dan bestaande op Zen-gebaseerde chips.

De nieuwe chips van AMD maken gebruik van de nieuwe Precision Boost 2-frequentie control en een verbeterde XFR2-kloksnelheidbooster. Verder bevatten de chips verbeterde cache, een hogere geheugensnelheid en vertragingsverbeteringen.

Toekomst

Tijdens CES licht AMD eveneens een tipje van de sluier over zijn verdere toekomstplannen. Het bedrijf wil in 2019 Zen lanceren; een chip die gebruikmaakt van een nieuw 7 nm-bakproces. Een jaar later rolt Zen 3 uit. Deze chip wordt gebakken met een verbeterd 7nm+-bakproces.

Ten slotte werkt AMD aan een tweede generatie Threadripper. Details over de high-end chip zijn jammer genoeg nog erg schaars, maar het bedrijf geeft wel de lanceringsdatum vrij. De Threadripper 2 ligt vanaf de tweede helft van dit jaar in de rekken. Hoogstwaarschijnlijk vormen de Zen+-cores de basis van deze chip.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business