Nieuws

Fout in Google Cast legt je wifi lam

Valt je draadloze verbinding sinds enkele maanden geregeld uit? Mogelijk overbelasten Google Cast-apparaten (zoals Chromecast of slimme tv) je router.

Met Google Cast kan je rechtstreeks content zoals muziek en YouTube-filmpjes vanuit je smartphone of computer naar een Cast-compatibel apparaat sturen. Denk maar aan een slimme televisie, Chromecast of Google Home-apparaat. Sinds enkele maanden zorgt de streamingtool er echter voor dat je wifi-verbinding tijdelijk vastloopt. Hoe komt dit?

Packet flood

Het probleem werd ontdekt door een gebruiker met alias ‘nonameleft1’ op het productforum van Google. Hij verzamelde vier klachten op de fora van Linksys, Netgear, TP-Link en Synology waarin telkens hetzelfde probleem door gebruikers omschreven wordt. In normale omstandigheden sturen je Google-apps elke twintig seconden een pakketje op je lokale netwerk om Cast-compatibele apparaten te ontdekken of de verbinding te onderhouden. Wanneer deze apparaten uit slaapmodus ontwaken, loopt het echter mis.

[related_article id=”216905″]

Volgens een ontwikkelaar bij TP-Link worden er soms meer dan 100.000 van deze pakketjes in korte tijd uitgezonden. Dit zorgt ervoor dat je access point tijdelijk overbelast wordt en het lokale netwerkverkeer wordt lamgelegd. Het probleem zou opduiken in recente versies van Android en Google-apps, zoals YouTube en Google Home.

Hoe los ik het op?

Het is niet duidelijk of de wifi drop-outs bij elke router optreden. De problemen zouden zich in elk geval voordoen bij de TP-Link Archer C1200, Linksys WRT3200ACM, de WRT32X en de Synology RT1900 AC. Deze eerste drie routers brachten al een bèta-update voor hun firmware uit; voor de router van Synology is het nog even wachten geblazen. In principe zou het probleem bij elke router moeten plaatsvinden, aangezien de drop-outs worden veroorzaakt door een overload aan packets.

Als je router nog geen update heeft gekregen, dan kan je het probleem ook zelf (tijdelijk) oplossen. Een gebruiker op tweakers.net, Arnout, ontdekte een manier om de packet floods tegen te houden. Ga naar het instellingenscherm op je Android-toestel, klik op Google, Bedieningsopties voor gecaste media. Schakel hier ‘Mediabediening voor Cast-apparaten’ uit. Dit zou de wifi dropouts moeten tegenhouden. Een andere optie is om Cast-compatibele apparaten tijdelijk van het netwerk af te halen. Natuurlijk zijn beide oplossingen niet optimaal, maar je behoudt op deze manier wel een stabiele draadloze internetverbinding.

Google reageerde zelf nog niet op het probleem. Als zij een fix uitbrengen voor hun Cast-apps of Android, zou een update voor je router niet meer nodig zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business