Nieuws

Hoe vaak gebruik jij je smartphone? Doe zelf de test

Hoe vaak gebruik jij je smartphone écht? De nieuwe MobileDNA-app brengt je smartphonegebruik nauwgezet in kaart, zodat je de controle weer in eigen handen kan nemen.

Zes op de tien Vlaamse smartphonegebruikers leggen zichzelf regels op om het smartphonegebruik onder controle te houden, maar moeten tegelijk toegeven dat hen dat in praktijk maar moeilijk lukt. Dat blijk uit het recente Digimeter-rapport van imec en de UGent. De onderzoekers lanceren daarom de ‘MobileDNA’-app, die je smartphonegebruik gedetailleerd in kaart brengt.

De onderzoekers ondervroegen meer dan 2.300 Vlamingen die ouder zijn dan 15 jaar. Naar goede gewoonte is de Digimeter een goede indicator van onze mediagewoonten. De nieuwste cijfers tonen dat het gebruik van digitale diensten boomt nu nagenoeg elke Vlaming minstens één ‘smart device’ ter beschikking heeft, en dat ook de afhankelijkheid ervan toeneemt. De smartphone is voor 39 procent van de Vlamingen het meest onmisbare toestel geworden en we hebben moeite om het gebruik ervan onder controle te houden. Bij de bevraagden geeft 34 procent aan dat ze te veel tijd spenderen aan social media en 41 procent vindt dat digitale toepassingen diep in hun leven zijn binnengedrongen.

[related_article id=”222432″]

Zelfregulering

Steeds meer Vlamingen leggen zichzelf daarom regels op om het smartphonegebruik onder controle te houden. Met name bij twintigers en dertigers zijn die inspanningen het grootst omdat zij ook het meeste last ondervinden van die zogenaamde ‘digibesitas‘. Dat is niet zo vreemd weet Lieven De Marez, de drijvende kracht achter het Digimeter-onderzoek en professor bij mict, een onderzoeksgroep van imec aan de UGent. “Deze eerste generatie digital natives is opgegroeid in mediarijke huishoudens en kweekte tijdrovende digitale gewoontes. Nu komen ze op een leeftijd dat ze zelf aan een gezin beginnen, werken aan hun carrière, een huis verbouwen… hun tijd word plots een schaars goed, maar ze blijven wel vasthouden aan die tijdrovende gewoontes.”

De meest gebruikte ‘coping strategy’ is het wegleggen van de smartphone tijdens gesprekken (36%), gevolgd door het uitschakelen van notificaties (26%) Ook het wegstoppen van de smartphone tijdens het rijden, verbannen van het toestel uit de slaapkamer of je meldingen niet meer checken vlak voor het slapen gaan zijn populaire strategieën. We erkennen het probleem en proberen er iets aan te doen, maar in praktijk loopt dat nog al te vaak mis. “Er is geen ‘one size fits all’-oplossing”, legt De Marez uit. “Wanneer smartphonegedrag problematisch wordt, is voor iedereen verschillend. Het aanpakken ervan vraagt om een gepersonaliseerde aanpak.” Imec en UGent lanceren daarom de MobileDNA-app in tandem met de KopOp-campagne van de Gezinsbond en provincie Antwerpen.

MobileDNA

Volgens De Marez is een beter inzicht in je mediagebruik de eerste stap om opnieuw zelf de controle in handen te nemen. Hij hoopt dat de MobileDNA-app mensen daarbij kan helpen. “We onderschatten systematisch hoe vaak we onze smartphone gebruiken. Vaak gaat het om gekweekte patronen die we onbewust uitvoeren. Op basis van alle inzichten die we de voorbije jaren verzamelden, willen we de Vlamingen dit jaar graag een extra tool aanreiken waarmee ze hun persoonlijk mediagebruik op een objectieve, wetenschappelijke manier in kaart kunnen brengen en daar vervolgens een aantal concrete acties aan verbinden”, legt hij uit.

De app is voorlopig alleen voor Android beschikbaar en registreert gedurende twee weken alles wat je uitspookt op je smartphone. Hoe vaak gebruik je de telefoon en voor hoe lang? Wanneer gebruik je hem vooral? Welke apps open je het vaakst? Hoeveel notificatie krijg je? De applicatie houdt het allemaal nauwgezet voor je bij, wat overigens betekent dat ze ook de nodige toestemmingen nodig heeft op je smartphone. Na twee weken is er voldoende informatie verzameld en kan je ze weer uitschakelen of verwijderen. “De gegevens worden weergegeven in een persoonlijk mobiel DNA-profiel. Met die informatie kan elke gebruiker daarna zelf aan de slag”, besluit De Marez.

Je kan de MobileDNA-app voor Android gratis downloaden in de Play Store.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business