Nest werkt samen met de Google hardwaregroep aan slimme huishoudens die gebruikmaken van de Google Assistant.

Nest, het bedrijf dat slimme huisapparatuur maakt, wordt opnieuw onderdeel van Googles hardwaregroep. Dat maakte hardwarechef Rick Osterloh bekend in een persbericht op de Google blog. Nest werkte ondertussen vier jaar als dochteronderneming van Alphabet, waar ook Google deel van uitmaakt.

Nest maakt onder meer slimme huishoudapparaten zoals thermostaten, beveiligingscamera’s, huisbeveiligingssytemen, rookmelders en videodeurbellen.

Terug naar Google

“Door samen te werken, kunnen we hardware, software en services combineren om een huis te creëren dat veiliger en milieuvriendelijker is”, stelt Rick Osterloh. “Een huis dat gebruik maakt van Googles kunstmatige intelligentie en de Google Assistant als kern.”

Die samenwerking betekent dat Nest-topman Marwan Fawaz vanaf nu rechtstreeks rapporteert over de stand van zaken aan Rick Osterloh. Naast de slimme huishoudapparaten van Nest, is de Google hardwaregroep ook verantwoordelijk voor de Google Pixel, Chromecast en Google Home.

Google is niet de enige technologiegigant die zich bezighoudt met artificiële intelligentie en virtuele assistenten. Later deze week brengt Apple de HomePod-luidspreker op de markt die gebruik maakt van de spraakassistent Siri.

Ook de e-commercegigant Amazon heeft plannen om met zijn goedkope en toegankelijke Echo-apparaten de spraakassistent Alexa te integreren in consumentenelektronica. Volgens Google is het daarom nodig om de samenwerking tussen Nest en de Google-hardwaregroep opnieuw te verbeteren.

Nauwere samenwerking

Door alle op kunstmatige intelligentie gebaseerde toepassingen samen te brengen in één afdeling, kunnen de verschillende projecten nauwer met elkaar samenwerken.

“Alle investeringen van Google in machine learning en artificiële intelligentie, daar kunnen de Nest-producten van profiteren”, verklaart Rick Osterloh in een interview met CNet. “Het is gewoon logisch de producten samen te ontwikkelen.”

Google kocht Nest in 2014 voor 3,2 miljard dollar, maar scheurde de tak in 2015 af als op zichzelf staande entiteit binnen de nieuwe Alphabet-groep. Nu groeien beide bedrijven weer dichter naar elkaar toe.