Terwijl Intel Xeon D-chips voor datacenters en IoT introduceert, maakt AMD ons warm voor zijn eigen embedded Epyc-serverprocessors.


 
Intel lanceert met de Xeon D-2100 een krachtige processor voor gebruik aan de rand van het netwerk. De Xeon D is niet bedoeld om servers van rekenkracht te voorzien, maar om de last op een centraal netwerk lichter te maken door meer werk aan de network edge te verzetten. Dat betekent dat Intel langs de ene kant mikt op gebruik in onder andere enterprise-routers, en langs de andere kant op gebruik in datacenters. De Xeon D’s zijn geoptimaliseerd voor een laag stroomverbruik terwijl ze met grote hoeveelheden data overweg kunnen. De chip heeft een ingebouwde hardwarematige encryptie-engine die data aan 100 Gbps kan versleutelen, en is dan ook het ideale hart van een VPN-toestel.
 
[related_article id=”171457″]
 
Aangezien netwerkversleuteling en veiligheid centraal staan bij de introductie van de nieuwe Xeons, kan Intel niet om Spectre en Meltdown heen. Het bedrijf laat weten dat de cpu’s softwarematig beschermd zijn tegen de uitbuiting van die grote processorlekken.
 
Xeon D-2100 verschijnt in vijftien verschillende smaken, gaande van een 8-core-chip tot een 18-core-monster. Alle chips ondersteunen de gebruikelijke functies zoals hyperthreading (zoals gebruikelijk twee threads per core), DDR4 RAM (tot 515 GB) en zelfs virtualisatie. Dat laatste maakt ze extra geschikt voor gebruik in enterprise NAS-oplossingen waarbij een laag stroomverbruik belangrijk is.
 

AMD

Intel is niet de enige die met nieuwe professionele chips op de markt komt. AMD staat op het punt om zijn eigen Epyc Embedded-cpu’s te lanceren. Die lancering is echter minder concreet als de aankondiging van Intel, aangezien we ons voor het AMD-nieuws baseren op enkele gelekte slides. AMD’s cpu’s gericht op dezelfde doelgroep als diegene die Intel voor ogen heeft met Xeon D. Ook de Epyc Embedded-chips gedijen dus het best in netwerkgerelateerde functies. De chips gaan door het leven als Epyc 3000 en zouden Intels bestaande Xeon D-line-up een veeg uit de pan gegeven hebben met functionaliteit als quadchannel geheugen, ware het niet dat Intel diezelfde functies intussen ingebakken heeft in Xeon D-2100.
 
[related_article id=”173559″]
 
De bijna gelijktijdige aankondiging van de vergelijkbare chips door zowel Intel als AMD illustreert dat AMD zijn comeback met volle kracht wil blijven verderzetten, en dat op alle domeinen. De processorfabrikant heeft niet de ambitie om slechts marktaandeel af te snoepen van Intel in elke niches, maar wil de blauwen te lijf gaan over het ganse processorfront, van enthousiastelingenpc’s over laptops en servers tot netwerkchips.
 
De strategie werpt bovendien zijn vruchten af. Mondjesmaat geven fabrikanten en datacenter-uitbaters te kennen dat ze ook hardware aangedreven door AMD zullen aanbieden. Dell is de recentste grote partner die AMD over de streep kon trekken. De fabrikant kondigde pas aan om zijn stevige PowerEdge-servers uit te rollen met AMD Epyc aan boord, als alternatief voor de Intel Xeon-variaties.
 
https://www.smartbiz.be/nieuws/171133/amd-gaat-intel-te-lijf-met-comeback-serverland/