Intel introduceert de Intel Core i3-8130U, een mobiele i3-processor met Turbo Boost die net als zijn voorganger beschikt over twee cores met hyper-threading.

Intel introduceert een nieuwe processor in de Core i3-lijn. De Intel Core i3-8130U is de eerste mobiele i3-processor met Intel Turbo Boost, maar beschikt net als zijn voorgangers over slechts twee cores met hyper-threading. Turbo Boost laat een chip toe om voor een beperkte tijd boven zijn basiskloksnelheid te presteren. De boost is zo een korte snelheidssprint die meer warmte opwekt dan de chip (en de laptop waarin hij zit) voor lange tijd kan afvoeren. Turbo Boost-technologie was traditioneel weggelegd voor duudere Intel-chips. De impact op de prestaties van een goed gekoeld systeem, waar de boost lang kan worden aangehouden, is best groot.

Hyper-threading

De Intel Core i3-8130U heeft een kloksnelheid van 2,2 GHz, maar die kan met Turbo Boost verhogen tot 3,4 GHz. De processor is aanzienlijk sneller dan de Intel Core i3-7130U die een kloksnelheid haalt van 2,7 GHz. De theoretische single- als dual-core performance van de processor ligt 25% hoger dan zijn voorganger die gebruik maakt van dezelfde Kaby Lake-architectuur.

Intel verbetert niet enkel de processorsnelheid, maar verhoogt ook de geheugensnelheden en de grootte van het aanwezige L3-chache. De ondersteunde geheugensnelheid voor DDR4-geheugen verhoogt van 2133 MHz naar 2400 MHz en LPDDR3 ondersteunt snelheden tot 2133 MHz. Het L3-cache is vergroot van drie naar vier megabyte. Dat is een flinke verbetering, al laat AMD met de nieuwe Raven Ridge-processors Intel achterwege op het vlak van geheugencompabiliteit. AMD’s concurrentie voor de Core i3 kan overweg met 2.933 MHz-DDR4.

Op grafisch vlak verandert niet veel. De Intel Core i3-8130U maakt gebruik van de Intel UHD Graphics 620, een nieuwe versie van de HD Graphics 620 die voordien werd gebruikt in de Intel Core i3-7130U. De kloksnelheden en specificaties van beide GPU’s zijn verder identiek.

Specificaties van een Core i7

De Intel Core i3-8130U processor is een opmerkelijke chip. Enkele jaren geleden lanceerde Intel een gelijkaardige processor: de Intel Core i7-6650U. Die processor beschikt net als de Intel Core i3-8130U over een twee cores met hyper-threading en kloksnelheden van 2,2 GHz met een Turbo Boost frequentie van 3,4GHz.

Het feit dat Intel dezelfde specificaties van een iets oudere i7-processor biedt in een budgetgerichte Core i3, is indrukwekkend. Voorlopig is het nog wachten tot de processor verschijnt in nieuwe laptops.