Nieuws

Chipbakker Qualcomm zet deur open voor overname

Qualcomm staat niet meer weigerachtig tegenover een monsterfusie met Broadcom. Daarvoor wil het wel een verhoogd bod van 160 miljard dollar op tafel zien.

 
Er is een nieuwe episode in het kat-en-muisspel tussen Qualcomm en Broadcom. De Snapdragon-chipbakker wees begin deze maand nog – voor de zoveelste keer – een bod af van Broadcom. Nu lijkt dat Qualcomm toch zou kunnen plooien voor de “charmes” van Broadcom. Ze lieten hun prijs weten: 160 miljard dollar. Is er een monsterfusie in aantocht?
 

Agressief steekspel

De overnamesaga ving aan in november vorig jaar. Op 7 november plaatste Broadcom een allereerste bod: de technologiegigant legde 103 miljard dollar op tafel om die andere chipmaker over te nemen. Dat bedrag was op zich al ongezien, maar Qualcomm liet al snel weten dat ze niet warm liepen voor het overnamevoorstel. Volgens hen was het bod lachwekkend laag. Omdat de chipbakker niet op zoek is naar een overnemer, zit het in een voordelige positie. Daar liet Broadcom het echter niet bij: het zou pas het startschot zijn van een heuse overnamestrijd, want het bedrijf verklaarde in een mededeling dat het geen agressieve tactieken zou schuwen.
[related_article id=”174028″] Het laatste bod dat Qualcomm afwimpelde bedroeg 121 miljard dollar. Het leek alsof Broadcom zijn plafond bereikt had, want het verlaagde zelfs onlangs zijn bod naar 117 miljard dollar nadat Qualcomm afgelopen week zijn bod op de Nederlandse chipontwerper NXP verhoogde. Broadcom is het immers niet eens met dit verhoogde bod. Het einde van de overnamesaga leek in zicht, maar nu blijkt dat Qualcomm toch niet weigerachtig staat tegenover een overname. Ze stallen zichzelf in de vitrine. Prijskaartje: 160 miljard dollar.
 

Concurrentievervalsing?

Daarnaast wil Qualcomm extra beloftes van Broadcom. Zo wil de Snapdragon-architect garanties zien dat de deal geaccepteerd zal worden door de overheidsinstanties. Met name China zal zich hoogstwaarschijnlijk verzetten tegen de overname, want het land heeft een hoop concurrerende bedrijven. Deze firma’s probeerden in het verleden Amerikaanse chipmakers over te nemen, maar dat werd gedwarsboomd door de Amerikaanse overheid. Experts verwachten echter weinig problemen omdat er weinig overlap is tussen beide bedrijven.
 
Als de overname doorgaat, dan wordt Broadcom in één hap de grootste leverancier van mobiele chips.

analyticsbroadcombusinessmonsterfusiequalcommsnapdragon

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals