Nieuws

Broadcom staakt overnamestrijd om Qualcomm na veto Trump

De grootste technologiedeal aller tijden gaat niet door. Het Singaporese Broadcom staakt haar vijandige overnamepogingen om haar Amerikaanse concurrent Qualcomm in handen te krijgen. Eerder deze week vaardigde Amerikaans president Trump al een presidentieel veto uit.

 
Amerikaans president Donald Trump heeft maandag met een presidentieel besluit een potentiële overname van chipfabrikant Qualcomm door sectorgenoot Broadcom geblokkeerd. Volgens Trump werd die beslissing genomen om de ‘nationale veiligheid’ van de Verenigde Staten te beschermen.
 
“Er is geloofwaardig bewijs dat mij doet geloven dat Broadcom Limited door middel van controle over Qualcomm Incorporated actie zou kunnen ondernemen die de nationale veiligheid van de Verenigde Staten dreigt aan te tasten”, klinkt het in het besluit. Hij legt verder in het besluit een expliciet verbod op aan Broadcom om Qualcomm over te nemen of ermee te fuseren. Ook het Amerikaanse Comité voor Buitenlandse Investeringen verzette zich tegen de overname van Qualcomm door Broadcom.
 

Broadcom trekt overnamebod in

 
Ondertussen dagen na het presidentieel bevel staakt Broadcom zijn vijandige overnamepogingen. In een persmededeling bevestigt het Singaporese bedrijf dat het haar overnamebod van 142 miljard dollar op Qualcomm intrekt. Broadcom gehoorzaamd daarbij het veto van het Comité voor Buitenlandse Investeringen en Amerikaans president Trump.
 
Broadcom aast al enkele maanden op een overname van Qualcomm om zo de grootste chipfabrikant ter wereld te worden, maar elk bod werd tot nu toe afgewezen. De Singaporese chipfabrikant ondernam daarom stappen om nieuwe leden voor Qualcomms raad van bestuur te nomineren, die de overname wel gunstig gezind zijn. In een brief aan zijn aandeelhouders bestempelde de huidige raad van bestuur van Qualcomm die kandidaat-bestuursleden als onbekwaam. Het bestuur wordt daar nu in bijgetreden door president Trump die in zijn besluit bepaalt dat alle door Broadcom voorgestelde bestuursleden gediskwalificeerd zijn.
 
Door de huidige bestuursleden in het bestuur van Qualcomm te vervangen, verkrijgt Broadcom een sterkere positie in toekomstige onderhandelingen. De zes voorgestelde leden zouden instemmen met het overnamebod van Broadcom en zorgen voor een meerderheid in het bestuur van de chipfabrikant, maar door de inmenging van zowel Amerikaans president Trump als het Comité voor Buitenlandse Investeringen valt die aanslepende overnamestrijd tussen de twee bedrijven stil.
 

Singaporees bedrijf

 
Broadcom is vandaag nog een Singaporees bedrijf, maar is deels gevestigd in de Verenigde Staten. Het bedrijf is volgens Bloomberg momenteel zijn hoofdkwartier van Singapore naar de Verenigde Staten aan het verhuizen. In een reactie zegt Broadcom dat Amerikaanse zorgen over nationale veiligheid geen risico zijn voor een overname, aangezien “Broadcom niet plant om Qualcomm over te nemen voor de herdomiciliëring is afgerond.”
 
Tegen 3 april zou de verhuis van Broadcom van Singapore naar de Verenigde Staten rond zijn. De overnamestrijd tussen Broadcom en Qualcom zou door die migratieplannen opnieuw kunnen aanwakkeren. Zodra het bedrijf zijn hoofdzetel in de Verenigde Staten heeft, kan het Comité voor Buitenlandse Investeringen een toekomstige overname van Qualcomm door Broadcom niet meer tegenhouden.
 

Als twee honden vechten om een been…

 
Ondertussen wordt het verhaal rond Broadcom en Qualcomm alleen maar ingewikkelder en werpt ook Intel zijn gewicht in de schaal. Intel zou namelijk plannen hebben om op zijn beurt Broadcom over te nemen, wat de monsterfusie tussen Broadcom en Qualcomm helemaal onmogelijk zou maken.
 
Dat Intel een samensmelting van de twee technologiebedrijven niet echt ziet zitten, is logisch. Qualcomm is vandaag al één van de grootste concurrenten van Intel, en samen met Broadcom zouden ze in één slag de grootste chipbakker ter wereld worden. Daarom zou Intel Broadcom willen overnemen om dit doemscenario te voorkomen.
 

Geen overnameplannen

 
Intel liet alvast weten dat het dat de chipmaker voorlopig richt op het integreren van eerdere overnames. “We hebben in de afgelopen 30 maanden belangrijke overnames gedaan – inclusief Mobileye en Altera – en onze focus ligt op het integreren en succesvol maken van die overnames voor onze klanten en aandeelhouders,” zei Intel in een verklaring tegen Reuters.
 
Een overname van Qualcomm of Broadcom door Intel is dus voorlopig eerder onwaarschijnlijk.

broadcombusinessDonald Trumpintelmonsterfusieovernamequalcomm

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen