Wil je binnenkort op reis gaan naar de Verenigde Staten? Om een visum te verkrijgen, moet je al je sociale media-accounts van de voorbije vijf jaar delen.


 
De State Department van de Verenigde Staten heeft een voorstel ingediend om alle visumaanvragers te verplichten hun accounts van verschillende sociale media te geven. Het besluit heeft invloed op de ongeveer 15 miljoen niet-burgers die ieder jaar een visum aanvragen. Tot nu toe werden deze accounts enkel gevraagd aan niet-burgers die door onder andere hun voorgaande reizen alarmbellen lieten afgaan.
 
De nieuwe wet zal bestaan uit een lijst met specifieke sociale mediaplatformen. Wil je een visum voor het land krijgen, dan ben je verplicht om je accounts van de voorbije vijf jaar voor die platformen mee te delen. Bovendien krijg je de optie om vrijwillig informatie over sociale media-accounts op andere platformen mee te delen.
 
Na de schietpartij in San Bernardino zoekt de Verenigde Staten naar nieuwe manieren om informatie te verkrijgen over mensen die hun land bezoeken. Behalve je sociale media-accounts wil de Verenigde Staten daarom eveneens informatie over telefoonnummers, e-mailadressen, internationale reizen en of familieleden betrokken waren bij terroristische aanslagen.