Nieuws

Fiscale databank verplicht je om gegevens met Microsoft te delen

Vroeger kon je zonder account op FisconetPlus een kijkje nemen in de gegevensbank. Nu wordt je data gedeeld met Microsoft en partners.

 
Wou je vroeger een kijkje nemen in de fiscale databank van FisconetPlus, dan had je daar geen account voor nodig. Deze juridische gegevensbank verschaft onder meer toegang tot de verschillende fiscale wetboeken, omzendbrieven, parlementaire vragen, fiscale rechtspraak en wetgeving. Wil je voortaan toegang, dan moet je inloggen met je Microsoft-account en bijgevolg je gegevens delen met de technologiereus uit Redmond. Dat schrijft De Standaard. Uit verschillende hoeken regent het privacyklachten.
 
Als je wilt inloggen in de database, dan moet je eerst akkoord gaan met met de privacyverklaring van Microsoft. Daarin staat onder meer dat de ingevoerde gegevens kunnen gebruikt worden om advertenties voor bepaalde producten weer te geven. Bovendien kan die data ook doorgeloodst worden naar partners van de technologiereus. Volgens een woordvoerder bij Microsoft België kunnen wel enkel de gegevens die je vrijwillig invoert gebruikt worden om bepaalde advertenties te tonen.
 
Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) sloot de overheid een overeenkomst met het concern omdat het platform aan gebruikers een handjevol voordelen biedt. Zo kan je bijvoorbeeld een melding krijgen als er in een document wijzigingen zijn aangebracht of kan je je eigen favorieten opstellen. De accountverplichting was bijgevolg noodzakelijk omdat Microsoft – in eigen woorden – niet wil dat mensen anoniem toegang hebben tot zijn platform.
 

Heksenjacht?

Zowel in het parlement als in fiscale kringen is er kritiek. “De FOD Financiën verliest door deze samenwerking de controle over de toegang van de database”, zegt volksvertegenwoordiger Marco Van Hees (PVDA) aan De Standaard. Belastingspecialist Michel Maus van de VUB volgt hem hierin. “Misschien wil de regering op deze manier uitzoeken welke belastingplichtingen mogelijk iets te verbergen hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business