Nieuws

Microsoft deelt broncode originele Verkenner uit Windows 3.0

Blader door de bestanden op je computer alsof het 1990 is.

Microsoft heeft de broncode vrijgegeven voor de originele Windows Verkenner die samen met Windows 3.0 werd gelanceerd op 22 mei 1990.

De Verkenner werd destijds geïntroduceerd als een alternatieve methode om op een visuele manier bestanden op een computer te doorzoeken, kopiëren, verplaatsen en verwijderen. Daarvoor verliep het bestandbeheer via de opdrachtregel in MS-DOS.

De broncode werd beschikbaar gemaakt via GitHub en wordt onderhouden door Microsoft-veteraan Craig Wittenberg. De code is afkomstig uit Windows NT4 en werd door Wittenberg sinds 2007 onderhouden alvorens hij de broncode recent publiek beschikbaar maakte. Zowel de originele code als een gepersonaliseerde versie van Wittenberg worden op GitHub aangeboden.

Iedereen kan de code inkijken en eventueel zelf compileren met Visual Studio om de originele Verkenner te laten werken op Windows 10. Het is een snuifje nostalgie uit het rijke Windows-verleden, inclusief gepixelde icoontjes en bestandsbomen.

Daarnaast is het ook een testament voor de achterwaartse compatibiliteit van het besturingssysteem: na 28 jaar krijg je de originele Verkenner nog altijd aan de praat op de nieuwste Windows-versie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business