Nieuws

Straks kan je op Chrome en Firefox inloggen met een vingerafdruk

De twee grootste browsers implementeren een technologie waarbij je niet meer hoeft in te loggen op een website met een wachtwoord, maar met een vingerafdruk of irisscan.

Steeds vaker komen wachtwoorden in verkeerde handen terecht. Op haveibeenpwned.com kan je nakijken of je paswoord al is opgenomen in de grootschalige wachtwoordendatabank. Gelukkig zijn er veiligere methodes om in te loggen. In vele apps kan je al tweestapsverificatie toevoegen en ook Google en Mozilla willen de inlogmethodes in hun browsers veiliger maken. Daarom voegen ze een nieuwe technologie toe, WC3 Web Authentication API (of kortweg WebAuthn), zodat je op een website kan inloggen door middel van biometrie.

[related_article id=”224051″]

De standaard werd ontwikkeld door een consortium van grote technologiebedrijven, onder de naam FIDO Alliance. Voortaan volstaat een vingerafdruk of irisscan om in te loggen op een website. Als je een website bezoekt op je computer, kan je jezelf authoriseren op je smartphone door middel van een PIN, vingerafdruk, irisscan of andere biometrische methode. Doordat het systeem steunt op public-key cryptografie, kan je met één vingerafdruk op verschillende sites inloggen en hoef je niet meer je wachtwoorden te onthouden.

Zowel Firefox als Chrome brengen volgende maand een (stabiele) versie uit waarbij je de technologie kan uitproberen. Ook Edge springt op de kar, al is nog niet duidelijk wanneer de browser van Microsoft een update krijgt. Zij die al eens willen proeven van de nieuwe standaard, kunnen aan de slag met een bètaversie van de browsers. Apple heeft nog niet laten weten of ze het inlogsysteem zullen toepassen in hun browser Safari.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business