Nieuws

Brussel dwingt bedrijven buiten Europa om data te overhandigen

De Europese politiediensten kunnen data opvragen die op servers binnen de Europese grenzen staan, opvragen van informatie buiten de Europese landsgrenzen vereist een bijkomende procedure. Een nieuw wetsvoorstel van de Europese Commissie moet daar verandering in brengen.

 

Het wetsvoorstel biedt Europese aanklagers de mogelijkheid om bedrijven te dwingen om data die gestockeerd is op servers in het buitenland binnen tien dagen te overhandigen. In serieuze terreur- of misdaadzaken of dergelijke urgente voorvallen moeten bedrijven binnen de zes uur reageren op de aanvraag.

 

Huidige wetgeving

Met de huidige wetgeving moet politie en justitie maandenlang wachten op het elektronische bewijsmateriaal, zoals e-mails of documenten bewaard in de cloud, te verkrijgen. Deze gegevens zijn in veel gevallen noodzakelijk in het onderzoek naar criminele feiten en terrorisme om misdadigers te vervolgen en veroordelen.

 

Gerechtelijke autoriteiten zijn nu afhankelijk van de bestaande Europese onderzoekbevelen en de procedure voor wederzijdse rechtshulp. Die aanvragen nemen 120 dagen tot 10 maanden tijd in beslag.

 

De nieuwe regelgeving biedt ordediensten in de EU-lidstaten de kans om data sneller en grensoverschrijdend op te sporen, maar waarborgt tegelijkertijd de rechten en vrijheden van alle betrokkenen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business