Microsoft brengt de bescherming van Edge naar Google Chrome met een nieuwe browserextensie.

Microsoft is ervan overtuigd dat zijn browserbescherming beter is dan die van de concurrentie. Ondanks verwoede pogingen om meer gebruikers aan te trekken, blijft Edge evenwel achterop hinken in marktaandeel. Het bedrijf heeft nu een extensie voor Chrome uitgebracht die zijn phishing- en malwarebescherming in de browser implementeert.

De Defender-extensie is gratis beschikbaar in de Chrome Web Store en functioneert gelijkaardig aan de bescherming die reeds in Googles browser ingebakken zit. Wanneer je op een kwaadaardige website terechtkomt, blokkeert de Defender-extensie de website met een rood scherm dat je terug naar je startpagina stuurt. In Edge noemt deze functie SmartScreen en ook Chrome biedt het rode scherm standaard aan bij potentiële bedreigingen.

Defender maakt gebruik van een dynamische lijst met risicovolle domeinen en url’s, gaande van websites die malware serveren tot phishingpagina’s die de website van je bank imiteren. De extensie schiet in actie nog voor de website wordt geladen waardoor ook “drive-by”-aanvallen geen kans hebben.

Volgens Microsoft is Defender accurater in het detecteren van bedreigingen dan Chrome of Firefox. Het citeert daarbij onderzoek van NSS Labs uit 2017 waarbij Defender 99 procent van de bedreigingen kon detecerren, terwijl dat voor Chrome en Firefox respectievelijk 87  en 70 procent was.

Neem die cijfers best met een korreltje zout aangezien alle browsers ondertussen meer dan één update hebben gehad, maar dat neemt niet weg dat je met Defender een extra beschermingsfilter aan je surfervaring kan toevoegen. Er zullen heel wat overeenstemmingen zijn met wat Microsoft en Google kwaadaardige links beschouwen, maar ook verschillen. Defender brengt dezelfde bescherming van Edge naar Chrome, zonder conflict met Googles eigen bescherming tegen phishing. Je kan dus het beste van twee werelden combineren.