Nieuws

Amazon maakt enorme winst ondanks verliezen buiten de VS

Amazon laat zien hoe snel een bedrijf anno 2018 kan groeien, met een YoY omzetgroei van 43%. Wel blijven de verliezen buiten de VS duidelijk zichtbaar, maar daar hoeft Amazon zich voorlopig geen zorgen om te maken.

Amazon is tegenwoordig een bedrijf waar je in de Verenigde Staten niet meer omheen kan. Grote supermarktketens zoals Whole Foods zijn bijvoorbeeld eigendom van Amazon. Dat je niet om ze heen kan is ook wel te zien aan de omzet die het bedrijf wereldwijd heeft gemaakt, maar liefst $51 miljard dollar. De operationele winst onder leiding van CEO Jeff Bezos kwam uit op $1.6 miljard dollar.

Omzetcijfers

Amazon heeft vandaag in een persbericht haar cijfers voor het eerste kwartaal van 2018 online gezet. Het is bijna eng om te zien hoe snel een bedrijf kan groeien, met maar liefst een groei van 43% YoY. Vorig jaar had het bedrijf in hetzelfde kwartaal nog een omzet van $35.7 miljard dollar, en in nog sterker contrast, 10 jaar geleden in 2008 hadden ze nog een omzet van $4.1 miljard dollar.

De internationale cijfers laten een verkoopstijging zien van 34%, maar Amazon heeft buiten de VS wel een verlies van $622 miljoen dollar moeten registreren. Dit wijst erop dat Amazon veel meer heeft besteed aan deze markten dan dat ze daadwerkelijk verkocht hebben. In 2016 begon het met een redelijk klein verlies van $122 miljoen, inmiddels is dat bijna verzesvoudigd.

Het lijkt er dan ook op dat Amazon meer gericht is op het groeien in markten buiten de VS dan het daadwerkelijk maken van winst in deze gebieden. En, ondanks het hoge verliescijfer buiten de VS gaat het prima met de winstcijfers. Whole Foods steeg met 46% in omzet YoY naar zo’n $30.73 miljard dollar, en Amazon heeft het bedrijf achter de Ring deurbel gekocht. Daarmee kan en wil het zich in de toekomst sterker plaatsen op de markt van smart-home producten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business