UberAir - 2

Uber heeft tijdens het jaarlijkse Elevate Summit meer bekend gemaakt over de toekomst van het ride-share platform. Door de lucht te kiezen met UberAir hoopt het bedrijf verkeersopstoppingen te vermijden.

Uber heeft tijdens de jaarlijkse Elevate summit meer bekend gemaakt over hoe het bedrijf de toekomst van transport wil vormgeven. Uber focust zich met UberAir, niet geheel onverwachts, op de lucht om in de toekomst in drukke gebieden op korte afstanden transport mogelijk te maken. Het bedrijf werkt hier samen aan met onder andere het Amerikaanse leger en NASA.

Tijdens het event maakte Uber bekend binnen vijf jaar vliegende taxi’s te hebben, en gelet op de klimaatdoelen richt Uber zich op elektrische taxi’s. De service zal UberAir gaan heten, en Uber hoopt binnen twee jaar al de eerste testvluchten uit te gaan voeren in Dallas. In 2023 zou de service gereed moeten zijn om volledig operationeel te gaan vliegen. In eerste instantie zal Uber nog de taxi’s door piloten laten besturen. Later is het bedrijf van plan de service volledig autonoom te maken.

Amerikaanse leger

De vraag zou dan blijven steken op waarom er voor UberAir wordt samengewerkt met het Amerikaanse leger. Het bedrijf werkt samen met Research, Development en Engineering Command, een onderdeel binnen de onderzoeks divisie van het Amerikaanse leger.

UberAir - 1

Deze samenwerking tussen de twee partijen ligt op het gebied van de benodigde aandrijving om de elektrische taxi van de grond af te krijgen. Voor de aandrijving wordt, net zoals bij helikopters, gebruik gemaakt van propellers. Normaliter zit er op een plek echter maar een propeller. Het speciale aan de voertuigen die ontwikkeld worden voor UberAir is dat deze straks twee propellers bovenop elkaar gestapeld hebben. Deze draaien vervolgens dezelfde kant op om meer luchtdruk naar beneden op te bouwen.

NASA

Verder gaat Uber ook samenwerken met NASA. Het ruimtevaartbedrijf zal van Uber data ontvangen. NASA onderzoekt door middel van data van Uber hoe de kleine vliegtuigen zich op een kleine afstand van de grond veilig kunnen bewegen. Uiteindelijk zal NASA in kaart brengen over hoe Uber het beste de ritten vorm kan gaan geven voor het UberAir platform.

Toekomst

Dat klinkt voor nu allemaal als toekomstmuziek. Maar met de samenwerking met NASA en het Amerikaanse leger laat Uber zien dat het hier betwist niet gaat om een klein experiment. Daarnaast komt 2020 er al redelijk snel aan, en met een verwachte datum van indiensttreding van ergens in 2023 is de toekomst nog maar 5 jaar weg.

Of Uber ook plant om de UberAir service naar bijvoorbeeld Europa, en al helemaal Nederland of België, te brengen is vooralsnog onbekend. Wel kan deze ontwikkeling mogelijk meer bedrijven aan de gang zetten om een soortgelijke service aan te bieden.