Apple gaat toch geen groot datacenter in Ierland bouwen

Het serverpark moest eigenlijk in 2017 al af zijn, maar door milieuklachten besloot de technologiereus om zijn plannen te schrappen.

 

In 2015 kondigde Apple de bouw aan voor een nieuw datacenter in Athenry, Ierland. Drie jaar later besluit de iPhone-bouwer om de plannen in de prullenmand te werpen wegens ‘vertragingen in de goedkeuringsprocedure’. Milieuklachten zorgden ervoor dat Apple niet aan de bouw kon beginnen, waardoor het bedrijf noodgedwongen van de bouw afziet.

[related_article id=”174429″]

Drie personen dienden een klacht in en wisten de start van de bouw te blokkeren. Het datacenter zou immers een plaatsje krijgen bij Derrydonnell Woods op een oppervlakte van 166.000 vierkante meter, en daar zou een bos voor moeten wijken. Apple beloofde wel voor een nieuwe aanplant te zorgen en dat het om zeer groene datacenters zou gaan, maar het mocht niet baten. Zo zou het datacenter ook een immense belasting teweegbrengen op het stroomnet, tot zes procent van de Ierse elektriciteitsproductie, aldus de klagers.

 

David versus Goliath

De drie kregen kregen goedkeuring om beroep aan te tekenen bij het hooggerechtshof, wat zou betekenen dat de bouw weer voor lange tijd uitgesteld zou worden. Nochtans zou het datacenter eigenlijk in 2017 eigenlijk al voltooid moeten geweest zijn. “We zijn teleurgesteld, maar dat betekent niet dat we in de toekomst geen projecten meer in Ierland willen realiseren”, zo deelt Apple mee in een mededeling.

 

Het beloofde een van de grootste datacenters in Europa te worden: Apple wilde maar liefst 850 miljoen euro investeren in het serverpark. Het is nog niet duidelijk of Apple ergens anders zijn plannen wil verwezenlijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business