Via een persbericht liet het Russisch bedrijf Kaspersky Lab weten dat ze hun kernactiviteiten naar Zwitserland verplaatsen. Het is onderdeel van hun Global Transparency Initiative, een project waarmee ze wil aantonen dat ze niet samenwerken met de Russische overheid door te spioneren via hun software.
Nieuws

Kaspersky Lab verhuist van Rusland naar Zwitserland

Via een persbericht liet het Russisch bedrijf Kaspersky Lab weten dat ze hun kernactiviteiten naar Zwitserland verplaatsen.

Het initiatief werd in oktober vorig jaar gelanceerd om de integriteit en betrouwbaarheid van hun producten te waarborgen. De samenwerking met een extern bedrijf moet toenemende versplintering en dalend vertrouwen herstellen. Door transparantie en verantwoording hoopt Kaspersky Lab weer vertrouwen te winnen van haar klanten.

Verhuizing

De geplande maatregel is een verhuizing van gegevensopslag- en verwerking. Dit geldt voor een aantal regio’s als Europa, Noord-Amerika, Singapore, Australië, Japan en Zuid-Korea. Ook software-assemblages worden naar Zwitserland overgebracht. In Zürich wordt een nieuw datacenter gebouwd zodat die eind 2019 gebruikt kan worden.

Nederland

De Nederlandse nationale overheid liet via een persbericht gisteren weten, binnenkort niet meer gebruik te maken van de Russische antivirussoftware. In een kamerbrief liet minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus weten dat er gevreesd wordt dat het Kremlin de software van Kaspersky Lab gebruikt voor spionage.

Er is geen directe aanleiding voor de maatregel, maar woordvoerder Anna Sophia Posthumus vertelde aan de website nu.nl ‘dat het gaat om een opsomming van ontwikkelingen op het gebied van cyberdreigingen.’ Hiermee wordt vooral de Russische offensieve digitale activiteiten bedoeld die tegen onder andere Nederland zijn gericht. Russische bedrijven zijn wettelijk verplicht inlichtingendiensten te ondersteunen als ze dat vragen.

De Rijksoverheid raadde ook organisaties in vitale sectoren, met wie ze nauw samenwerken, aan om de software niet meer te gebruiken. Kleinere overheden als provincies en gemeenten zouden niet veel risico lopen.

Verenigde Staten

In september vorig jaar lieten de Verenigde Staten (VS) ook weten geen gebruik meer te maken van Kaspersky Lab software. De Amerikaanse autoriteiten vreesde toen dat de Russische overheid spioneerde via het bedrijf.

Eugene Kaspersky, oprichter van het bedrijf, heeft banden met het Kremlin in alle talen ontkend en zegt dat zijn bedrijf slachtoffer is van geopolitiek spel tussen de VS en Rusland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business