DRAM-fabrikanten ontvangen mogelijk miljardenboetes van de Chinese overheid

DRAM-fabrikanten als Micron, Samsung en SK Hynix werden sinds december onderzocht over prijsafspraken. Deze prijsafspraken lijken inmiddels zo goed als bevestigd.

De afgelopen jaren viel het behoorlijk op, waar DRAM eerst nog betaalbaar was, schoten de prijzen de lucht in. Dit was vervolgens weer te zien in DDR4 modules van alle fabrikanten, deze prijzen bleven echter stijgen. Inmiddels ben je voor 8GB DDR4 RAM met gemak bijna €90 euro voor kwijt, waar deze prijzen eerder nog rond de €60- tot €70 euro lagen. Fabrikanten bleven echter doorgaan met het verhogen van de prijzen onder de mom van tekorten.

Prijsafspraken

De DRAM-markt is echter gevaarlijk ingedeeld, met drie grote spelers: Micron, Samsung en SK Hynix. In totaal hebben deze drie fabrikanten 90 procent van de DRAM-markt in handen. Vanwege de geruchten over prijsafspraken en aanhoudende prijsstijgingen besloot een Chinese waakhond in December onderzoek uit te voeren naar deze prijsafspraken. In februari leidde dit onderzoek mogelijk nog tot een afspraak met Samsung om de prijzen van DRAM in te perken.

Volgens de Chinese autoriteiten is de prijsstijging een resultaat van de drie bedrijven die 90 procent van de DRAM-markt in handen hebben. Micron, Samsung en SK Hynix hebben constant de prijzen met elkaar afgestemd om de winsten te bevorderen. Om onder andere de Chinese smartphonemarkt te beschermen hebben Chinese autoriteiten bekendgemaakt boetes uit te gaan delen aan de drie bedrijven. Deze boetes variëren van 800 miljoen tot 8 miljard dollar, ongeveer 690 miljoen- of 6.9 miljard euro.

businessdramPrijsafspraken. China

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals