Nieuws

Uber en Lyft-chauffeur streamt heimelijk ritten op Twitch

In deze tijd van internetbekendheid en virale stunts worden de grenzen steeds opgezocht. Dat deed ook een Uber en Lyft-chauffeur. Die heeft namelijk een 700-tal ritten gestreamd op Twitch zonder dat de passagiers hier weet van hadden.

Het gaat om Jason Gargac, een 32-jarige chauffeur uit Missouri. Volgens de chauffeur is het idee niet nieuw, maar liet hij zich inspireren door andere chauffeurs die ook hun ritten livestreamen.

Het is niet toevallig dat Jason in Missouri woont. Het is namelijk een van de staten waar er slechts toestemming van één partij vereist is om een conversatie te mogen opnemen. Legaal was het dus wel, maar ethisch gezien was de praktijk uiteraard niet verantwoord. Occasioneel werden de namen en adresgegevens van passagiers bekend via de stream en de Twitch-kijkers becommentarieerden vaak het uiterlijk van de passagiers.

De livestream gaf de chauffeur naar eigen zeggen een veilig gevoel. “Als er iets gebeurt kan er onmiddellijk een antwoord volgen, tegenover hopen dat je wagen drie weken later ergens in een greppel wordt gevonden,” zegt Jason tegen St. Louis Post-Dispatch. Althans, zo verkocht hij het aan zijn passagiers die de camera’s opmerkten. Hij vertelde de passagiers dat er werd opgenomen omwille van veiligheidsmaatregelen en dat de passagiers hier toestemming voor gaven bij het instappen.

Het idee is misschien niet even koosjer, maar de techniek erachter is wel indrukwekkend. De camera-opstelling in zijn auto zou een waarde hebben van zo’n 2500 euro, met onder meer een camera die de omgeving filmt, een camera die de binnenkant filmt en betere belichting. De chauffeur bekende ook dat hij zich aansloot bij Uber en Lyft met het livestreamen van zijn ritten als hoofdreden. De rit eindigt echter hier voor de chauffeur, want Uber en Lyft hebben zijn licentie ingetrokken. Ondertussen werden de gearchiveerde streams ook verwijderd van Twitch, mits het publiceren van content die de privacy van andere personen schendt tegen de richtlijnen is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business