Nieuws

“Iran heeft zich ontpopt tot capabele cyberspeler”

Iran komt de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Is het niet omwille van de vermeende sponsoring van Syrische rebellen, dan wel omdat Trump weer een fijn staaltje eloquentie ten beste heeft gegeven op zijn Twitter-account.

 

Voor wie geïnteresseerd is, ging dat als volgt:  

 

 

 

Vandaag komt Iran echter omwille van een andere reden in het nieuws, al is het vijandsbeeld dat regelmatig van de Islamitische Republiek wordt geschetst, nooit ver te bespeuren.  

 

Zo hebben de Duitse inlichtingendiensten laten weten dat Iran haar cyberslagkracht sterk aan het uitbreiden is en zo een gevaar vormt voor Duitse bedrijven en onderzoekseenheden.  

 

Dat werd bevestigd in een rapport van de Duitse inlichtingendiensten dat werd vrijgegeven door de Duitse minister van binnenlandse zaken Horst. In het rapport wordt melding gemaakt van een toename aan cyberaanvallen op Duitsland. De oorsprong van die cyberaanvallen zou naar alle waarschijnlijkheid in Iran liggen.  

 

Hoewel Duitsland haar uiterste best doet om een tegenwicht te bieden tegen de verpletterende Amerikaanse sancties en zo probeert de Joint Plan of Action-deal overeind te houden, wordt de bondsrepubliek de laatste tijd steeds kritischer wat betreft Irans geopolitieke ontwikkelingen. Zo heeft Duitsland bedenkingen bij de Iraanse wapenontwikkelingen, de ondersteuningen voor rebellengroepen in regionale conflicten en de Iraanse spionage op individuen en groepen die sterke banden hebben met Israël.  

 

Het meest recente rapport van de intelligentiediensten stelt dat de cyberaanvallen die vanuit Iran werden gelanceerd voornamelijk gericht waren tegen de Duitse regering, dissidenten, mensenrechtenorganisaties, en de militaire en petrochemische industrie.  

 

Het rapport merkt daarbij op dat in vergelijking met Russische of Chinese aanvallen, er niet echt meer sprake is van een kwaliteitsverschil. “Iran heeft zichzelf ontpopt tot een capabele speler op het cyberspionageveld.”  

 

* Insert onheilspellende muziek *   

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business