Nieuws

Facebook ontzegt toegang tot gebruikersdata aan honderdduizenden apps

Facebook heeft besloten om een grote schoonmaak te houden bij apps van derden die gebruik van hun API. Ontwikkelaars die vandaag hun app niet voor controle opgeven, verliezen meteen hun API-toegang. De apps die wel op tijd geregistreerd zijn, moeten afwachten op het verdict van de controle.

Facebook heeft gisterenavond een herinnering gepubliceerd gericht aan derden om aan te kondigen dat vandaag, 1 augustus, de deadline is om hun apps op te geven voor controle voordat ze hun toegang tot de Application Programming Interface (API) verliezen. De API zorgt ervoor dat de apps de data van Facebook-gebruikers kunnen raadplegen om o.a. betrokkenheid te vergroten of een post in jouw naam te maken. Zonder deze toegang kunnen de apps dan ook niet functioneren.

Deze massacontrole wordt hoogstwaarschijnlijk uitgevoerd naar aanleiding van het schandaal omtrent het misbruik van (persoonlijke) data door Cambridge Analytica. Facebook probeert hiermee de belofte na te komen dat ze hun privacybeleid zouden verbeteren. Bijgevolg moedigen ze appmakers aan om hun apps op te geven voor deze controle als deze nog steeds in gebruik zijn, want alleen zo behouden zij hun API-toegang. Facebook speelt hierbij ook kort op de bal: wanneer zij meer informatie nodig hebben, krijgen de ontwikkelaars slechts een beperkte tijd om te reageren. Indien zij dit niet tijdig doen, heeft hun app niet langer toegang tot de API.

Met deze grote zomerschoonmaak wil Facebook niet alleen de informatie van hun gebruikers beschermen, maar tegelijk hopen zij ontwikkelaars zo de kans te geven om sociale ervaringen te creëren, zoals een reis plannen of concerttickets verkrijgen voor je favorieten band. Ten slotte komt hierbij ook dat Facebook niet veel ruimte heeft om fouten te maken gezien de recente, drastische daling in hun beursaandeel van 120 miljard dollar op één dag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business