Nieuws

Zuidoost-Azië wil cybersecuritydeal met Rusland na reeks hacks

Een aantal Zuidoost-Aziatische landen willen in de komende dagen met Rusland een overeenkomst sluiten over cybersecurity, nadat er zich een aantal impactvolle hacks in de regio hadden voorgedaan.

 

De eerste versie van het document heeft het over de formalisering van een overeenkomst met Rusland. Die moet nog uitgegeven worden door de ministers van Buitenlandse Zaken van de Zuidoost-Aziatische naties oftewel ASEAN.

 

“We verwelkomen de verdere opbouw van onze samenwerking op het vlak van cybersecurity met Rusland”, stelt het document. Zaterdag zou de overeenkomst gepubliceerd worden.

 

Singapore, gastland van de ASEAN-bijeenkomst, kreeg recent te kampen met de ergste cyberattack ooit in haar geschiedenis. Hackers wisten daarbij de persoonlijke informatie van 1,5 miljoen mensen te bemachtigen van een gezondheidsdatabase van de overheid, inclusief die van eerste minister Lee Hsien Loong. Ook Maleisië kreeg eerder dit jaar af te rekenen met hackers.

 

Geen van beide landen wist de hackers te identificeren. Ook suggereerde geen van de landen dat Rusland betrokken was bij de cyberaanvallen.

 

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben er nochtans een handje van weg om Rusland te beschuldigen van dergelijke inmenging. Zo wordt Rusland er onder andere van beschuldigd betrokken te zijn bij inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Moskou ontkent dat stellig.

 

aseanbusinesscybercybersecurityrusland

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals