Nieuws

Tweede generatie AMD Threadripper vanaf 13 augustus dan ook echt verkrijgbaar

AMD heeft voor het tweede jaar op rij een viertal Threadripper processoren op de markt gebracht. Daarmee gaat het bedrijf Intel’s X-processoren te lijf met een stuk hogere prestaties.

Sinds Computex wemelt het van de geruchten rond de tweede generatie Threadripper processoren. Tijdens de beurs werd namelijk al een tipje van de sluier opgelicht, er zou ditmaal ook een processor komen met 32 fysieke cores, en in totaal 64 threads. De geruchten kunnen nu echter eindelijk gaan ophouden, AMD heeft namelijk gisteravond de nieuwe Threadripper processoren officieel aangekondigd.

De nieuwe generatie heet Threadripper 2, ook wel aangekondigd naar TR2. Het platform maakt nog steeds gebruik van de enorme TR4 socket, deze moet met een torx schroevendraaier worden vastgezet. Ook zijn de X399 borden van de vorige generatie Threadripper werkzaam met de nieuwe generatie, zo heeft AMD kunnen bevestigen.

Threadripper 2990WX

Waar het eerdere modeljaar enkel nummers en een X bevatte voor de verschillende modellen, is dat dit jaar aangepast. De nieuwe Threadripper 2990WX bevat twee letters, deze letters geven aan dat de processor gericht is op ontwikkelaars en creators. Modellen welke eindigen op een X zijn meer gericht op gamers. Terugkomend op de 2990WX, deze maakt gebruik van een totaal van 32 cores, verspreid over 4 Ryzen dies. Zoals bij alle AMD processoren worden deze verbonden via het in-house Infinity Fabric. De Threadripper processoren maken dit jaar gebruik van AMD’s 12nm+ procedé, gefabriceerd door Global Foundries.

Het blijft echter niet bij de processor met 32-processorcores. Tijdens Computex gaf het bedrijf ook gelijk een opzetje voor de onthulling van een 24-core processor met 48 threads. Deze processor komt met dezelfde WX-toevoeging op de markt, en heet de Threadripper 2970WX. Verder verschijnt er dit jaar ook een opvolger van de Threadripper 1950X, in de vorm van een 2950X. Ook is het ‘low-end’ model van de Threadripper serie weer van de partij, de 2920X.

Verschillen

Veel verschillen tussen de verschillende Threadripper processoren zijn er niet, anders dan het aantal cores. Bij beide WX-modellen ligt het TDP op 250W, waar dit bij de X-modellen gericht op gamers ‘slechts’ op 180W ligt. Verder zijn er ook kleine verschillen in de klokfrequenties, zoals te zien in onderstaande tabel. Dit is naar verwachting vooral om de temperaturen binnen de lijnen te houden, te hoge klokfrequenties bij de WX-processoren zou kunnen leiden tot oververhitting gezien het aantal cores.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business