Nieuws

Dit is de Samsung Galaxy Note 9

De Galaxy Note 9 is eindelijk officieel onthuld, maar belangrijker, het is eindelijk weer even gedaan met de dagelijkse portie aan uitgelekte informatie. Door het overvloedige gelek wisten we reeds heel veel (lees: alles) van de nieuwe smartphone waardoor de officiële onthulling slechts een formaliteit was. Ik was aanwezig op het Samsung Unpacked event te Brussel waar de smartphone getoond werd, zowel op het grote scherm met de livestream vanuit New York als in mijn eigen handen.

S Pen: de S staat voor Selfie

Een groot deel van de aandacht ging naar de vernieuwde S pen, die op alle demotoestellen in een gele kleur te zien was, maar ook in andere kleuren te verkrijgen is. Buiten verschillende kleuren heeft de veredelde stylus echter nog wat meer te bieden. Deze keer maakt de S pen immers gebruik van low energy bluetooth waardoor de knop op de pen ook kan fungeren als afstandsbediening. Hiermee kan je bijvoorbeeld op afstand YouTube-video’s of Powerpointpresentaties besturen, maar uiteraard ook selfies nemen. Zo ben je in staat om steeds een selfie te nemen, ook wanneer je smartphone op 50m afstand staat. We weten niet hoe groot je familie is, maar met zo’n afstand past er een behoorlijk grote groep op beeld. Wanneer je geen selfies aan het maken bent kan je de stylus natuurlijk ook gebruiken om aantekeningen te maken. Je hoeft de telefoon niet eens te ontgrendelen om een snelle aantekening te maken, maar kan meteen beginnen tekenen op een vergrendeld scherm (net zoals bij de Note 8). De notitie kan je achteraf gewoon opslaan tussen je andere notities. Met een volledig opgeladen S pen kan je zo’n 30 minuten tekenen. Wanneer deze leeg is hoef je echter niet lang te wachten, want je hoeft de pen slechts 40 seconden terug in de telefoon te steken om er terug mee uit de voeten te kunnen.

Door het beeld van de telefoon naar een tv te streamen en de S pen te gebruiken word je de koning van de selfie.

Computer in je broekzak

Met de Samsung Galaxy Note 9 richt Samsung zich vooral op de professionele markt en DeX is hier een belangrijk voorbeeld van. DeX staat voor ‘Desktop Experience’ en laat je toe om je smartphone te verbinden met een monitor. Van zodra dit gebeurt wijzigt de interface van de software naar een desktopversie in plaats van de compacte mobiele versie. Extra handig is dat beide schermen afzonderlijk kunnen werken. Zo kan je spreadsheets bewerken op de monitor terwijl je met je telefoon een WhatsApp-berichtje stuurt. Bij vorige iteraties van het toestel had je nog een speciaal dock nodig om de DeX-mode nodig te maken. Samsung verwacht dat je met de Note 9 de grenzen opzoekt en heeft daarom zelfs waterkoeling toegevoegd aan het toestel. Die waterkoeling zal vooral handig zijn wanneer je Fortnite loslaat op het toestel. Zoals de geruchten reeds deden uitschijnen zal de overpopulaire game immers tijdelijk exclusief zijn op Samsung-apparaten. Bovendien krijgen kopers die de Note 9 vooruitbestellen een pakket van in-game items. Wie een vleugje muziek verkiest boven Fortnite (er bestaan nu eenmaal zo’n mensen) kan opteren om een geluidsdichte AKG-hoofdtelefoon te ontvangen als pre-ordercadeau.

Een simpele HDMI-adapter volstaat om een volwaardige desktopvariant tevoorschijn te toveren op je Tab S4 (op foto) of Note 9

Meer opslagruimte dan een laptop

Het basismodel van de Note 9 wordt geleverd met een ruime 128GB aan opslagruimte. Het duurdere model bevat maar liefst 512 GB aan opslag. Wie dat wil kan via een microSD-kaart de totale opslagruimte ook nog eens uitbreiden met 512 GB. De snelle rekenaars onder ons hebben al door dat je daardoor over een telefoon met 1TB opslagruimte kan beschikken. Dat is meer dan de opslagruimte van een gemiddelde laptop. In theorie is dit zeer indrukwekkend, maar in de praktijk zal het zelden voorkomen vanwege de grote kosten. Een microSD-kaart van 512 GB gaat je namelijk zo’n 350 euro kosten.

Lange dagen

Met zijn batterij van 4000 mAh zou de Note 9 zelfs tijdens de langste dagen genoeg batterij moeten bieden. De telefoon is hierdoor echter ook iets dikker geworden, al zou het 6,4-inch scherm dat 0,1-inch groter is dan zijn voorganger daar ook een rol in kunnen spelen. Opvallend is dat het toestel door het grotere scherm niet groter is geworden. Dit betekent dus dat de grootte van de schermranden gereduceerd werd. Hierdoor heb je ook een groter en naadlozer canvas om je uit te leven met de S pen.

AI-camera

Een betere camera bij een nieuwe smartphone is een evidentie en bij de Note 9 is dit dan ook niet anders. Qua technische specificaties speelt de camera van de Note 9 leentjebuur bij de Galaxy S9 Plus. De Note 9 is dus ook uitgerust met een dubbele 12-megapixelcamera. Hiermee is de Zuid-Koreaanse fabrikant echter niet uitgepraat, want ze willen ons helpen om betere foto’s te maken. Via automatische scèneherkenning weet de telefoon automatisch waarvan je een foto probeert te maken. Wanneer je een foto van je hond wil maken zal de camera zich anders instellen dan wanneer hij ziet dat je een bos of cupcake wil fotograferen. Daar stoppen de AI-uitbreidingen nog niet, want het toestel herkent nu ook wanneer een foto mislukt is. Zo eindig je achteraf niet met een wazige foto of een foto waar iemand net wegkeek.

Een harde Note om te kraken

Dat de Note 9 is uitgerust met indrukwekkende hardware en met zorg is gemaakt is meer dan duidelijk, maar dat laat zich ook blijken in het prijskaartje. Voor het instapmodel betaal je 999 euro, de 512 GB-versie kost je 1249 euro. Het toestel verschijnt in ocean blue, lavender purple, metalic copper en midnight black. De Note 9 lijkt op het eerste zicht een geweldig krachtig apparaat die de meest veeleisende gebruikers zal kunnen dienen, maar helaas zijn de extra toevoegingen net iets te bescheiden in vergelijking met zijn voorganger. Het toestel verschijnt op 24 augustus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business