Samsung Galaxy Watch

Net zoals bij de Note 9 was ook de onthulling van de Galaxy Watch niets meer dan een formaliteit. Tijdens het Samsung Unpacked evenement ging ik zelf aan de slag met de nieuwe wearable.

Welcome to the family

Met de nieuwe smartwatch stapt Samsung af van de Samsung Gear-lijn. Op mijn vraag of die naamswijziging er kwam omwille van de grotere naamsbekendheid die de Galaxy-familie geniet, werd geantwoord dat de wijziging vooral gemaakt werd om het de consument makkelijker te maken. Door alles te groeperen onder de merknaam Galaxy is het voor de consument makkelijker om de verzameling van producten van smartphones, smartwatches … te zien als een ecosysteem waarin alles perfect samenwerkt.

Geen Google Wear OS

Lang werd er gespeculeerd of de nieuwe smartwatch voor het eerst Google Wear zou draaien in plaats van Samsung’s eigen Tizen besturingssysteem. Tot nu toe heeft elk lid van de Galaxy-familie immers op Android gedraaid, maar nu is bevestigd dat de Galaxy Watch hier verandering in brengt. Concreet draait het nieuwe horloge ‘Tizen Based Wearable OS 4.0’, aldus een persbericht van Samsung.

Galaxy Family
Door de nieuwe smartwatch ook onder de Galaxy-merknaam onder te brengen wil het bedrijf hun ecosysteem duidelijker profileren.

Gezonde gebruikers

Met de Galaxy Watch wil Samsung zich – zoals het een goede smartwatch betaamt – focussen op gezondheid. Zo zal de horloge bijvoorbeeld automatisch detecteren wanneer je stressniveau te hoog oploopt. Wanneer dit gebeurt zal het toestel samen met jou enkele ademhalingsoefeningen doorlopen om dat stressniveau terug lager te krijgen. Verder wil de smartwatch ook beweging stimuleren door activiteiten bijvoorbeeld zo eenvoudig mogelijk te registreren. Wanneer je begint te hardlopen of zwemmen (de Galaxy Watch is immers waterdicht) zal deze activiteit automatisch herkend en geregistreerd worden.

Batterij voor meerdere dagen

De 472mAh-batterij gaat tot 80 uur mee waardoor je makkelijk meerdere dagen kan overbruggen. Bij de aankondiging van de Galaxy Watch werd tevens ook de dual-charger (die ook eerder werd uitgelekt) getoond. Met deze accessoire kan je twee toestellen – zoals de Galaxy Watch en Note 9 – simultaan opladen. Er werd mij ook verteld dat het oplaadstation (ter waarde van zo’n 80 euro) gratis wordt bijgeleverd voor iedereen die de Galaxy Watch pre-ordert.

Samsung Galaxy Watch chargin
Met het nieuwe oplaadstation kan je bijvoorbeeld rechts de Galaxy Watch opladen en links de Note 9.

Alle vormen en maten

De Galaxy Watch zal verschijnen in 46mm en 42mm waarbij de 46mm-versie enkel in het zilver verschijnt en de 42mm-variant in zwart en goudroze verschijnt. Een puntje van kritiek bij de Samsung Gear S3 smartwatch was dat er geen vrouwelijke variant was, maar dankzij de goudroze kleur zullen ook de vrouwelijke gebruikers dus terug hun gading vinden. De 42 mm-versie kost 309 euro en de grotere 46 mm-versie gaat voor 329 euro over de toonbank. Helaas betreft het hier enkel de WiFi-versie aangezien de LTE-versie in onze contreien niet leverbaar is. De Galaxy Watch verschijnt op 7 september 2018.