Nieuws

Eerste videokaarten met Nvidia’s Turing architectuur zijn inmiddels verschenen

De huidige Nvidia Pascal GPU’s gaan al sinds 2016 mee, en daarmee is het tijd voor een vernieuwing. Gedurende Siggraph heeft het bedrijf deze vernieuwingen dan ook eindelijk bekendgemaakt.

Nvidia heeft sinds 2016 al geen nieuwe architectuur voor videokaarten op de markt gebracht. Inmiddels is het 2018, en dat maakt het tijd voor een opvolger van de Pascal architectuur. Op Siggraph heeft de fabrikant van videokaarten nu de nieuwe architectuur op de markt gebracht in de vorm van de Nvidia Turing architectuur, deze lancering ging mede gepaard met videokaarten gericht op de zakelijke markt.

Zakelijke markt

Dat het puur gaat om videokaarten voor de zakelijke markt bleek wel uit de presentatie die het bedrijf gat tijdens Siggraph. Deze richtte zich onder andere op de Ray Tracing functionaliteit die de nieuwe Turing GPU’s ondersteunen met de specifieke RT chips op de videokaart. Ook zijn er wederom Tensor cores aanwezig op de GPU, waarmee zaken als AI en AR steeds een duidelijkere invloed hebben op de markt, vooral in zakelijk aspect.

Op het gebied van de andere specificaties geeft deze generatie al meer informatie naar buiten voor de consumentenchips. Zo zullen de GPU’s voorzien zijn van GDDR6 geheugen met een maximale brandbreedte van 14 Gbit/s. Of Nvidia gaat winkelen bij een enkele fabrikant of dat er meerdere fabrikanten deze geheugenchips aan zullen leveren is onbekend, ze rollen immers uit de fabrieken van Micron, Samsung en SK Hynix.

Over het procedé heeft Nvidia zelf helaas vrij weinig bekendgemaakt. Meerdere bronnen lijken te bevestigen dat het gaat om het 12nm procedé van TSMC welke ook al werd gebruikt in de vorige generatie GPU’s. Waarom Nvidia geen vernieuwd procedé gebruikt is onbekend.

Consumenten

Tijdens Siggraph kwam Nvidia met een viertal grafische kaarten op de markt, de Quadro RTX5000, 6000 en 8000 en de RTX Server. De RTX8000 is de duurste uit deze serie, en kost een behoorlijke 10.000 euro. Voor dat geld krijg je weliswaar een GPU met een die van 754 mm2, en 4608 cuda-cores.

Tijdens de presentatie gaf het bedrijf geen informatie vrij over aanstaande consumentenmodellen. De verwachting is dat deze later dit jaar op de markt zullen komen. Mogelijk dat tijdens Gamescom de nieuwe Turing GPU’s op de markt komen, dit is de verwachting door de ‘speciale verassing’ die het Amerikaanse bedrijf voor de presentatie tijdens Gamescom heeft aangekondigd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business