Nieuws

Reddit-gebruiker laat via speciale manier FreeSync werken met een Nvidia-GPU

FreeSync en G-Sync zijn concurrerende technieken van elkaar, al is FreeSync veel vaker verkrijgbaar. Gebruikers hebben nu een manier gevonden om FreeSync werkend te krijgen met een Nvidia GPU.

Zowel AMD als Nvidia hebben beide een technologie om de grafische kaarten met het beeldscherm te laten synchroniseren. Daarmee voorkom je dat er frames worden gemist door het fluctueren van het frames van je videokaart en het beeldscherm. Voor AMD en Nvidia gaat het respectievelijk om FreeSync en G-Sync. De eerste is daarbij gratis voor schermfabrikanten om te implementeren, met uitzondering van de benodigde chips. Bij G-Sync is dat wel anders, en moeten fabrikanten royalty’s betalen om de techniek te mogen gebruiken.

Het is een opvallende constructie om FreeSync te laten werken met een Nvidia videokaart. Een Reddit-gebruiker, u/survfate liet dan ook weten dat hij een Ryzen APU had, in combinatie met een Nvidia Geforce GPU. Hij had op beide videokaarten een scherm aangesloten, waarbij de tweede monitor was aangesloten op de HDMI-poort van het moederbord. In de BIOS moet vervolgens geforceerd worden dat de APU gebruikt wordt om het beeldscherm aan te sturen. Vervolgens kan er in het Nvidia Control Panel geselecteerd worden dat enkel de Nvidia GPU de beelden mag renderen. Daarmee wordt de APU enkel de aansturing van de schermen, en levert de Nvidia GPU alle rekenkracht.

AMD Ryzen 22/2400G

Ook andere gebruikers melden op Reddit dat deze omzeiling lijkt te werken met de nieuwste AMD APU’s in de Ryzen lineup. Ook heeft een gebruiker het geprobeerd met een professionele GPU van AMD die ondersteuning voor FreeSync bevat, de AMD Radeon Pro WX 4100. Ook tijdens deze testen werd FreeSync opvallend genoeg ingeschakeld. Wccftech geeft daarbij aan dat prestatieverlies te wijden aan de omzeiling mee lijkt te vallen.

Voor hoe lang dit zo zal blijven is nog maar de vraag, dit zal namelijk uiteindelijk AMD verkopen van hardware gaan kosten. Opvallend zou het dus niet zij dat AMD in niet al te lange tijd een update uit gaat rollen om deze omzeiling op te lossen. Onduidelijk is waarom deze omzeiling mogelijk is, e zelfs of de problemen opgelost kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business