Het Apple voertuig werd aangereden op de oprit van een autosnelweg. Het zou gaan om een inschattingsfout van de bestuurder.

Advertentie

In Sunnyvale, vlakbij het hoofdkwartier van Apple in de Californische stad Cupertino, is het eerste ongeval gebeurd met een zelfrijdende wagen van het bedrijf. Het ongeval gebeurde op de oprit van een autostrade en er vielen geen gewonden. Er was enkel wat blikschade aan beide wagens.

Volgens het officiële rapport van de Amerikaanse DMV, het Departement van Motorvoertuigen, maakte het voertuig zich omstreeks 15 uur lokale tijd klaar om in te voegen op de autosnelweg. Bij een snelheid van bijna 2 kilometer per uur werd het echter van achteren aangereden door een Nissan Leaf, die 24 kilometer per uur reed. Er zijn weinig extra details beschikbaar over het ongeval, maar het lijkt er op dat de menselijke bestuurder van de Nissan een inschattingsfout maakte.

Toch zou het goed kunnen dat de oorzaak van het ongeval niet helemaal bij de menselijke bestuurder lag. Autonome wagens hebben in het verleden immers al ongevallen veroorzaakt door te voorzichtig te rijden. Zo nemen ze bijvoorbeeld minder risico’s in situaties waar menselijke bestuurders gewoon wat gas zouden bijgeven. In mei dit jaar gebeurde er nog een gelijkaardig ongeval met een zelfrijdende wagen van Google.

Apple heeft momenteel in Californië 66 voertuigen op de weg en 111 mensen in dienst om hen te ‘besturen’. Het bedrijf begon in 2014 met het ontwikkelen van zijn zelfrijdende-autotechnologie en heeft sinds 2017 voertuigen op de baan. Volgens geruchten zullen we de Apple Car alvast niet zien voor 2023. Extra details over “Project Titan” blijven voorlopig een goed bewaard geheim.

Advertentie