Nieuws

Zowel Samsung als SK Hynix zetten niet door met uitbreiding productie van NAND en DRAM-geheugen

Samsung en SK Hynix zijn wereldwijd de twee grootste chipproducenten voor geheugenchips. Volgens bronnen van Digitimes hebben beide bedrijven momenteel last van een overschot in de productie van zowel NAND als DRAM.

Vorig jaar werd er enkel gesproken over ondercapaciteit van onder andere Samsung en SK Hynix bij het produceren van zowel NAND en DRAM-chips. Sindsdien is de productie behoorlijk opgeschroefd om aan de oplopende vraag te kunnen voldoen. Echter lijkt het er al een behoorlijke tijd op dat de grootste chipproducenten over het doel heen hebben geschoten. De prijzen van beide geheugensoorten dalen namelijk al enige tijd door overschotten die momenteel aanwezig zijn van NAND en DRAM-chips. Samsung zou er zelfs voor hebben gekozen om uitbreidingsprojecten voor nieuwe fabrieken in Hwaseong en Pyeontaek niet door te zetten.

Digitimes zegt bronnen te hebben die spreken over een markt die momenteel een zwaar dalende vraag laat zien. Waar er voorheen dus ernstige tekorten waren in combinatie met een te laag aanbod is dat nu volledig omgedraaid. Mogelijk zullen de prijzen nog wel voor minimaal een jaar blijven dalen, al is dat na de uiterst hoge prijzen voor DRAM geen onnodige luxe. Bij sommige geheugensetjes werd op de consumentenprijs zelfs een verdubbeling of meer van de prijs gezien. Het drukke derde kwartaal lijkt er overigens ook niet te hebben geholpen bij het omlaag brengen van de voorraden, zelfs nu beide bedrijven de productie al omlaag proberen te brengen.

Verdere prijsdaling

Volgens de bronnen van Digitimes zou er door de ontstane voorraden in zowel het 3e als in het 4e kwartaal een daling in prijzen van beide geheugensoorten te zien zijn. In totaal zou er in het derde kwartaal 15 procent van de prijs af gaan, gevolgd door nogmaals 15 procent in het vierde kwartaal. Het blijft daarbij echter altijd nog de vraag wanneer en of deze prijsdalingen ook doorgerekend worden naar consumenten. Vaak is het duidelijk merkbaar dat er maanden overheen kunnen gaan voordat consumenten ook van deze prijsdalingen kunnen profiteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business