Nieuws

AMD kondigt een viertal nieuwe Ryzen CPU’s aan met Zen+ architectuur

AMD is duidelijk in strijd met Intel en heeft inmiddels veel concurrenten op de markt gebracht die zich duidelijk in het straatje van Intel bevinden. Ook ditmaal weer een viertal Ryzen processoren die het voor Intel niet gemakkelijk maken.

Eerder dit jaar bracht AMD al een volledig nieuwe lineup van AMD Ryzen CPU’s. De tweede generatie biedt daarbij een lichtelijk vernieuwde architectuur, aldus AMD. Zen+ is daarbij de codenaam gebakken op het 12nm procedé wat AMD al sinds vorig jaar voor zijn CPU’s en APU’s in de Ryzen-serie gebruikt. Om deze lineup nu net als met de eerste generatie wat beter op te vullen heeft AMD verkozen om twee extra CPU’s in de X-lijn toe te voegen, evenals de twee eerste CPU’s in de Ryzen E-serie.

AMD Ryzen E

Wat dat betreft bevinden de AMD Ryzen E processoren zich op een gebied waar het bedrijf eerder nog geen zaken heeft gedaan met de AMD Ryzen CPU’s. Het gaat om processoren met beide een TDP van 45W, waar de grote broers waar ze van af stammen allebei een TDP hebben van 65W. Om te beginnen met de AMD Ryzen 2700E, een broer van de Ryzen 2700. Dat is ook duidelijk te zien aan de specificaties, beide hebben 8 cores en 16 threads met SMT, de baseclock van de 2700E ligt op 2,8 GHz, vergeleken met 3,2 GHz van de 2700. De boostclock van beide processoren ligt nagenoeg gelijk met 4.0 en 4.1 GHz voor de Ryzen 2700E en 2700 respectievelijk.

De tweede processor binnen de Ryzen E-serie is de 2600E, ook ditmaal weer gebaseerd op zijn broer, de Ryzen 2600. Het aantal cores ligt met 6 gelijk aan de 2600, ook bevat de 2600E SMT net als zijn broer die al verkrijgbaar is, en zijn er dus 12 threads beschikbaar. De kloksnelheden liggen ietwat uit elkaar, met 3.1 GHz voor de 2600E, waar de Ryzen 2600 een baseclock heeft van 3.4 GHz. Opvallend is wel dat de boostclock van beide processoren een stuk dichter op elkaar ligt, de 2600E weet namelijk een boostclock van 4 GHz te behalen, waar de Ryzen 2600 op 3.9 GHz blijft steken.

AMD Ryzen 2300- en 2500X

AMD houdt het er echter niet bij, de AMD Ryzen 2300- en 2500X zijn een aanvulling op de al bestaande serie van X-processoren. Het ging tot nu toe echter enkel om de Ryzen 2700X en 2600X, het mag echter niet als een verrassing komen dat AMD nu ook tweede generatie Ryzen processoren naar het lagere segment toe brengen. Voorheen bleef het in het lagere segment namelijk steken bij de desktop-serie Ryzen 2200- en 2400G. De Ryzen 2300X is een chip met een 65W TDP, vergelijkbaar met de meeste andere processoren in AMD’s lineup. Op de processor bevinden zich een viertal ingeschakelde Ryzen cores zonder SMT. De baseclock ligt met 3.5 GHz aan de relatief hoge kant, al ligt de boostclock met 4 GHz dan weer niet verrassend hoog.

De Acer Nitro is de eerste desktop computer met een AMD Ryzen 2300X processor.

Een tweede nieuwe processor met het X-label is de Ryzen 5 2500X. Ook in dit geval gaat het om een 65W chip met vier ingeschakelde Ryzen cores. Wel is SMT aanwezig in tegenstelling tot de 2300X, waardoor er in dit geval 8 threads aanwezig zijn. De baseclock die is meegegeven aan de 2500X is 3.6 GHz, een boostclock ligt wederom op 4 GHz. Wel een leuke toevoeging bij alle AMD Ryzen CPU’s, deze zijn te overklokken, al is de gebruiker natuurlijk wel in alle gevallen verantwoordelijk voor eventuele schade toegedaan aan de processor.

Niet te koop

Wat mij betreft is dit een vreemde keuze die AMD heeft gemaakt voor deze nieuwe processoren. Het wil namelijk zo zijn dat er is besloten geen van deze processoren voor de consumenten beschikbaar te stellen, in elk geval voor nu. Wil je toch een van de processoren tegenkomen dan is het de komende tijd goed opletten geblazen. Het gaat namelijk in alle vier de gevallen om processoren gemaakt voor OEM-partners, en zullen daarmee bij allerhande merken in desktops gaan verschijnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business