Nieuws

Google zegt vaarwel tegen Inbox en legt focus volledig op Gmail

Er is een kans dat je de maildienst nooit hebt gebruikt: Inbox by Gmail. Door middel van deze service werd het behandelen van emails compleet anders geregeld. Helaas komt daar nu een einde aan.

Zodra Google een nieuw project start, weet je niet altijd hoe dit in de toekomst zal voortbewegen. Vaak probeert de zoekgigant een bestaand probleem te ‘verhelpen’ of de algehele ervaring te verbeteren. Zo was dat het geval met Allo en Duo, maar ook met de ‘nieuwe’ e-mail-applicatie genaamd Inbox. Door middel van een geheel nieuwe insteek voor emails werd het lezen van je inbox een stuk gemakkelijker; verschillende onderwerpen werden aan elkaar gekoppeld om meer samenhang te creëren. Toch komt er nu een einde aan een project wat sinds oktober 2014 een verandering heeft gebracht voor gebruikers zowel op de smartphone als de computer.

Inbox by Gmail

Inbox bleef altijd een duidelijke link hebben met de e-mail-applicatie Gmail, zoals ook was bedoeld door Google. Gebruikers van de standaard Gmail applicatie konden de switch maken naar Inbox om de nieuwe functies te proeven, op die manier heeft Inbox in de loop van de jaren een aantal verbeteringen ondergaan. Daar kwam eerder dit jaar al een duidelijke rem op, maar de focus werd duidelijk eerder al verlegd. Zo ontving de webversie van Gmail recentelijk vrijwel alle functies van Inbox ingebakken, dit kwam samen met een volledig vernieuwd design. Enkel het bundelen van verschillende emails is nog niet aanwezig in de webversie van Gmail. Wanneer Google van plan is om de mobiele applicatie van Gmail tevens het vernieuwde design mee te geven is voor nu nog niet bekend.

Via Twitter werd bekendgemaakt dat de service na vier jaar tot een einde komt. Gebruikers kunnen nog wel inloggen in Inbox, maar het is niet mogelijk om nu nog Inbox voor het eerst te gaan gebruiken. Per maart van volgend jaar moeten alle gebruikers zijn overgestapt van Inbox naar Gmail. De kans is groot dat Google tegen die tijd alle missende functies heeft geïmplementeerd, zowel mobiel als online. Naast het vernieuwde design waren er overigens meer punten waaruit bleek dat Inbox tot een einde zou komen: de iPhone X kreeg voor lange tijd geen ondersteuning, een duidelijk signaal dat de focus al was gewijzigd van Inbox naar Gmail.

Geen ontslagen

Google heeft tegen The Verge verteld dat er geen ontslagen zijn gevallen bij het stopzetten van de e-maildienst. Inbox was inmiddels dusdanig in Gmail geïntegreerd dat alle medewerkers van team hebben gewisseld. Met de focus terug op Gmail zal het interessant zijn hoe de e-mailservice naar de toekomst zal veranderen om veel functies uitgebreider te implementeren. Voor nu kunnen Inbox-gebruikers in elk geval nog tot maart 2019 terecht in de applicatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business